Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM: verhoogd risico op verspreiding legionella

13-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tuin-douche-legionella.jpg
Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is er mogelijk sprake van een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom het advies afgegeven om, in afwachting van nader onderzoek, maatregelen te nemen.
De belangrijkste maatregel is ervoor zorgen dat open waterbassins met beluchting afgedekt zijn. Zo wordt legionella minder snel naar de omgeving verspreid. In het water dat uit de zuivering komt, kunnen nog legionellabacteriën zitten. Daarom is het belangrijk om gezuiverd afvalwater niet te gebruiken voor werkzaamheden of processen waarbij dat water verneveld wordt, bijvoorbeeld bij schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven.
In totaal zijn 709 installaties in kaart gebracht, waarvan 382 industriële afvalwaterzuiveringen en 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het RIVM heeft een literatuurstudie gedaan en op basis daarvan is bepaald wanneer groei van legionella in de installatie en verspreiding naar de omgeving het meest aannemelijk is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!