NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

RIVM: verhoogd risico op verspreiding legionella

13 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
tuin-douche-legionella.jpg
Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is er mogelijk sprake van een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom het advies afgegeven om, in afwachting van nader onderzoek, maatregelen te nemen.
De belangrijkste maatregel is ervoor zorgen dat open waterbassins met beluchting afgedekt zijn. Zo wordt legionella minder snel naar de omgeving verspreid. In het water dat uit de zuivering komt, kunnen nog legionellabacteriën zitten. Daarom is het belangrijk om gezuiverd afvalwater niet te gebruiken voor werkzaamheden of processen waarbij dat water verneveld wordt, bijvoorbeeld bij schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven.
In totaal zijn 709 installaties in kaart gebracht, waarvan 382 industriële afvalwaterzuiveringen en 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het RIVM heeft een literatuurstudie gedaan en op basis daarvan is bepaald wanneer groei van legionella in de installatie en verspreiding naar de omgeving het meest aannemelijk is. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!