Kassa

RIVM: te veel PFAS via voedsel en drinkwater

04-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2088 keer bekeken
  •  
fabriek co2-uitstoot 930
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Hierdoor bestaat er kans op gezondheidsschade, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM adviseert om gevarieerd te eten. Kraanwater drinken kan ook nog steeds in Nederland. PFAS is een verzamelterm voor duizenden stoffen die onder meer gebruikt worden in kleding en anti-aanbakpannen. De stoffen worden heel langzaam afgebroken in het milieu. Burgers kunnen weinig doen om PFAS te vermijden.

PFAS rond Chemours

Mensen die binnen een straal van een kilometer wonen van de fabriek van Chemours in Dordrecht, krijgen het advies om daar geen groenten uit moestuinen te eten. In de fabriek wordt met PFAS gewerkt. In 2018 kwam daar al het advies om beperkt groenten uit moestuinen te eten. Ook bewoners van Helmond wordt afgeraden om nog groenten uit het volkstuinencomplex Sluisdijk te eten. Daar zijn PFAS-stoffen terecht gekomen via de schoorsteen van Custom Powders, een fabriek die in 2017 stopte met het gebruik van PFAS.
Het RIVM baseert zich op schattingen, omdat veel meetresultaten onder de nauwkeurigheidsmarges liggen. Ook zijn sommige gegevens verouderd, aldus het instituut.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de kans op acuut gezondheidsgevaar klein. In Europees verband wordt gewerkt om de productie van de stoffen aan banden te leggen. Bronnen: ANP / RIVM
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Karel Thieme
Karel Thieme7 jun. 2021 - 17:39

Iedere zaterdagmorgen, op 12 juni voor de 64e (!) keer, wordt er geprotesteerd voor de poort van Chemours aan de Baanhoekweg 22 in Dordrecht. “Nul uit de pijp” is het credo van de Stichting (i.o.) ‘Gezondheid voor álles’. De protesten zijn niet zonder resultaat; in juli komt er een rechtzaak tegen Chemours, aangespannen door vier Gemeenten. Kees van der Hel en Ton Schippers uit Sliedrecht roepen iedereen op om zich aan te sluiten en om op zaterdagmorgen ook te protesteren.

harmsen
harmsen7 jun. 2021 - 11:10

"Ook bewoners van Helmond wordt afgeraden om nog groenten uit het volkstuinencomplex Sluisdijk te eten. Daar zijn PFAS-stoffen terecht gekomen via de schoorsteen van Custom Powders, een fabriek die in 2017 stopte met het gebruik van PFAS." "Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de kans op acuut gezondheidsgevaar klein. In Europees verband wordt gewerkt om de productie van de stoffen aan banden te leggen. " Dit is toch te zot voor woorden. Heb je een moestuin, mag je je eigen verbouwde groenten niet eten, omdat er vervuilende stoffen op of in zitten. Het wordt hoog tijd dat dit gewoon wél weer kan, toch?

W3il
W3il7 jun. 2021 - 10:00

Wat kan ik nu nog kiezen..... HELEMAAL Niets.... je bent gewoon overgeleverd aan het kapitaal! Wat kan ik nog eten en drinken??? Ik moet het toelaten totdat mijn lichaam het begeeft vanwege het GIF!!!??? Ik ben 75 jaar en gebruik geen medicijnen en ik strijd voor een gezond leven in GEEST EN LICHAAM. Maar....... nu kan ik niet kiezen voor mijn lichaam..... ik ben overgeleverd aan gifproducenten en zal dus jaren moeten leren leven met wat ik niet wil. PFAS...... het wordt gewoon toegestaan en je moet leren leven met... totdat het GIF mijn lichaam vernietigt....

t.de.jager
t.de.jager7 jun. 2021 - 9:52

Europa moet Chemours fabrieken sluiten. Anders blijft het bij bla,bla,bla.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!