Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

RIVM: stook geen hout bij ongunstige weeromstandigheden

30 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vuur hout stoken kachel

Met ingang van vrijdag gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en slechte luchtkwaliteit afraden. Via een zogeheten 'stookalert' roept het instituut mensen op geen hout te stoken in kachels, open haarden of vuurkorven. Het RIVM doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

Er komen bij verbranding van hout schadelijke stoffen vrij zoals fijnstof, benzeen, koolmonoxide en koolwaterstoffen. De rook is volgens het gezondheidsinstituut ongezond, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Ook kunnen deze mensen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Weersomstandigheden

Bij bepaalde weersomstandigheden, zoals bij weinig wind, waait de rook niet goed weg. Als de luchtkwaliteit slecht is, zoals bij smog, dan verergert rook de situatie. Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachtingen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar