Kassa

RIVM: minder zout en verzadigd vet in eten

18-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kant--en-klaarmaaltijden.jpg
In brood en groenteconserven zit minder zout. Ook is het gehalte verzadigd vet in onder meer producten van de aardappelverwerkende industrie verbeterd. Dat blijkt uit maandag naar buiten gebracht onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het Voedingscentrum en de NVWA. Zij bekeken in 2012 het zoutgehalte in verschillende producten.
Ongezond
Te veel zout en verzadigd vet is slecht voor de gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de voedingsindustrie opgeroepen daar meer rekening mee te houden, het RIVM onderzoekt of dat ook daadwerkelijk gebeurt.
Minister Schippers
Op basis van de plannen van de levensmiddelenindustrie zou een vermindering van ongeveer 9 procent in 2015 mogelijk moeten zijn. De minister vindt dat er goede voorbeelden zijn en is blij met de inzet en plannen van verschillende bedrijven. “Het onderwerp staat ondertussen stevig op de agenda. Ik zie een toegenomen inzet van bedrijven om op basis van zelfregulering producten te verbeteren. Op die weg gaan we verder met als volgende stap: van goede voorbeelden naar verbetering in het hele aanbod”, aldus minister Schippers. Minister Schippers heeft al in mei 2011 ingezet op het gezonder maken van het productaanbod als het gaat om zout en verzadigd vet. Voor het maken van de gezonde keuze is de consument deels afhankelijk van de samenstelling van het aanbod. Daar ligt de verantwoordelijkheid voor bij de bedrijven. Dat vraagt om afspraken met de hele voedingssector. Voor brood en groenteconserven zijn deze afspraken er al. Vooral de producten waarvan de zoutgehaltes het hoogst zijn, moeten verbeteren. Op korte termijn zal de minister overleggen over verdere afspraken. ANP/Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!