Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM gooit campagne over andere boeg

03-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
naald2_05.jpg
Minder saaie wetenschappers die uitsluitend feitelijke informatie geven en meer gewone mensen 'van vlees en bloed' die vertellen over de gevaren van baarmoederhalskanker en het vaccin ertegen. Het is de essentie van de nieuwe voorlichtingscampagne van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het vaccin tegen baarmoederhalskanker. De campagne is dinsdag gepresenteerd.
Eind maart worden de eerste meisjes weer opgeroepen om zich op kosten van de overheid te laten inenten tegen de kanker die ze later in hun leven zouden kunnen krijgen.
Vorig jaar werden voor het eerst jonge meisjes uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Ongeveer de helft kwam opdagen en dat was veel minder dan verwacht. Het RIVM weet de lage opkomst onder meer aan indianenverhalen die op internet verschenen over risico's die het vaccin zouden opleveren.
Volgens het RIVM is het vaccin wel degelijk veilig en helpt het ongeveer 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker te voorkomen. Om nog betere bescherming te krijgen, is het volgens het RIVM belangrijk dat de meisjes later, als ze eenmaal ouder zijn dan 30 jaar, een zogenoemd 'uitstrijkje' laten maken bij de huisarts. Hiermee kunnen andere soorten baarmoederhalskanker worden opgespoord.
Per jaar krijgen 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte.
De meisjes die vorig jaar 12 jaar zijn geworden, krijgen nu een uitnodiging voor inenting. Het RIVM kiest juist voor deze leeftijd omdat de meeste meisjes dan nog geen seksuele contacten hebben. Ongeveer 80 procent van de mensen die 'seksueel actief' zijn, dragen het HPV-virus bij zich dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het wordt niet alleen overgebracht via geslachtsgemeenschap maar ook via, wat het RIVM noemt, 'frutselen en friemelen' bij het vrijen. Meestal maakt het lichaam van het meisje het virus onschadelijk. In sommige gevallen gebeurt dat niet. Het virus kan dan vijftien tot 20 jaar later tot baarmoederhalskanker leiden.
Deze maand krijgen ze een brief thuisgestuurd en een magazine met informatie. Op de website www.prikenbescherm.nl geven meisjes die de prikken al hebben gehad bijvoorbeeld informatie over wat er bij hen is gebeurd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!