Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM: Geef sigaretten een donker kleurtje om ze onaantrekkelijk te maken

14-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2127 keer bekeken
  •  
sigaretten_20221125

Het gezondheidsinstituut RIVM denkt dat sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend zijn als er een donkere kleur aan wordt gegeven en de suikers en smaakstoffen eruit worden gehaald. Om de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te halen, kunnen dergelijke maatregelen helpen. Dat akkoord houdt in: een rookvrije generatie in 2040. Ofwel: maximaal 5 procent aan meerderjarigen die nog roken en niemand van de minderjarigen die nog een peuk opsteekt.

Verder adviseert het RIVM een verbod op filterventilatie om te voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat roken daarmee minder schadelijk is. Afschaffing van filters is ook beter voor het milieu.

Minder nicotine: 0,4 in plaats van 16 milligram 

Het nicotinegehalte in sigaretten verlagen is volgens het RIVM ook een te overwegen plan: 0,4 in plaats van 16 milligram per gram tabak. "Hierbij is het belangrijk om met publiekscommunicatie duidelijk te maken dat deze sigaretten niet minder schadelijk zijn dan sigaretten met een ‘gewone’ hoeveelheid nicotine, maar dat ze alleen minder verslavend zijn", waarschuwt het instituut.

Lees ook onderstaande artikel.

Nicotinegehalte verlagen afhankelijk van Europa

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid), verantwoordelijk voor preventie, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer de conclusies van het RIVM mee te nemen in verder beleid om tabak te ontmoedigen. "Ik kan de aanbevelingen van het RIVM goed volgen."

Wel is het volgens hem nu juridisch moeilijk om het nicotinegehalte in sigaretten te verlagen, aangezien dit in Europees verband moet. Hij verwacht dat de Europese Commissie in 2024 met plannen komt om bijvoorbeeld nicotinegehaltes aan te passen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!