Kassa

RIVM: dementie straks voornaamste doodsoorzaak

05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 x 520 vergrijzing ouderen
Dementie is in 2040 naar verwachting de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg daarvan groeit de komende 23 jaar vermoedelijk van 14.000 tot bijna 40.000, blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vergrijzing
De toename van sterfte door de ouderdomsziekte komt onder andere door de vergrijzing. Tegelijkertijd gaan er de komende jaren naar verwachting minder mensen dood aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en kanker.
Artrose in 2040 verdubbeld
Het gezondheidsinstituut voorziet ook dat ouderdomsziekten als gewrichtsaandoeningen, diabetes (suikerziekte) en gezichts- en gehoorstoornissen sterk gaan toenemen. Zo zal bijvoorbeeld het aantal mensen met artrose in 2040 naar verwachting bijna zijn verdubbeld tot 1,2 miljoen mensen. Het aantal mensen met minimaal één chronische aandoening stijgt van 8,5 miljoen tot bijna 10 miljoen.
Historische trends
,,Toch voelen we ons in 2040 even gezond als nu, en we ervaren ook niet meer beperkingen in onze activiteiten. Het percentage ouderen dat zich gezond voelt neemt zelfs iets toe. Dit geldt ook voor het percentage dat zich niet beperkt'', stelt het RIVM vast op basis van het doortrekken van historische trends.
Zorguitgaven groeien
Het RIVM becijferde ook dat de uitgaven in zorg jaarlijks met gemiddeld 2,9 procent zullen groeien. Hierdoor verdubbelen de zorguitgaven tot 174 miljard in 2040. Deze toename komt voor een derde door bevolkingsgroei en vergrijzing en voor twee derde door technologie en stijging van de welvaart.
Kanker
De uitgaven aan kanker stijgen het hardst. Deze groei is bijna helemaal toe te schrijven aan technologische ontwikkelingen, zoals nieuwe medicatie. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

adjura
adjura5 jul. 2017 - 17:05

Hoe weet het RIVM hoe wij ons in 2040 voelen, we worden steeds zieker maar we voelen ons gezonder?! Als je de mensen maar massaal ziek maakt gaat men nog geloven dat het 'normaal' is om altijd met pijn, moeheid en ziek zijn te leven. Als je bv. slecht ziet, je niet goed kunt bewegen, pijn hebt, geestelijk achteruitgaat, ben je wel degelijk beperkt in je doen en laten. 10 miljoen mensen met een chronische ziekte?! Is dat normaal of wordt dat het nieuwe 'normaal'? De gezondheidsindustrie - of moet ik zeggen: de ziekmaak-industrie - is 'goed' bezig! Aan zieke mensen is goud-geld te verdienen en zo roei je ook mooi een groot deel van de bevolking uit! En dat is wat ze nou net willen. Agenda 21.

redrose
redrose5 jul. 2017 - 13:17

Vanaf het begin dat mijn man te horen kreeg dat hij leed aan dementie, (Lewy Body) is hij 5½ jaar erna overleden in september 2016.Hij heeft 2½ week in een verzorgingshuis gelegen, daar is hij overleden. 7 september 2016 overleden en op 23 september 2016 zouden wij eigenlijk onze 50 jarige trouwdag vieren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!