Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Risico's winnen aardwarmte worden onderschat'

13-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aardwarmte
De risico's van de winning van energie uit aardwarmte worden onderschat. De overheid moet met gericht beleid en betere regelgeving komen om de veiligheid in de sector te waarborgen. Gebieden waar aardbevingen voorkomen, zoals Groningen, moeten worden ontzien.
Veiligheid
Dat adviseert donderdag het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het is de eerste keer dat de toezichthouder aardwarmte, waarbij energie wordt gewonnen uit warmte onder het aardoppervlak, onder de loep neemt. Omdat het om relatief nieuwe technieken gaat, is er volgens het SodM nog te weinig aandacht voor risico's, zowel op het gebied van veiligheid als milieu. Ook ontbreekt het in de sector nog aan expertise. Aan dit laatste kan het ministerie van Economische Zaken (EZ) iets doen door strengere eisen te stellen.
Geothermieprojecten
De sector zelf moet te rade gaan bij de olie- en gassector en de kennis die daar aanwezig is gebruiken om de veiligheid bij het gebruik van aardwarmte te verbeteren. De toezichthouder twijfelt verder of duurzaamheid wel de belangrijkste overweging is bij geothermieprojecten. Het beperken van de kosten is een begrijpelijke reflex maar kan er ook toe leiden dat er slecht materiaal wordt gebruikt of personeel wordt ingehuurd dat niet over de benodigde kennis beschikt.
Aardbevingen
Momenteel zijn er amper beperkingen over waar wel en waar niet projecten kunnen worden ontwikkeld. In gebieden waar de kans op aardbevingen al groter is dan gemiddeld zijn toch vergunningen afgegeven, stelt het SodM. Het is aan het ministerie van EZ om vast te stellen welke gebieden geschikt zijn voor geothermie. In september gaat EZ verder in op de toekomst van geothermie, laat een woordvoerder weten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!