Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Risico's asbest vaak overschat'

05-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Asbest 930x520
Het verwijderen van asbest levert veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen. De risico’s zijn veelal verwaarloosbaar en beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes.
Tot nu toe is er altijd van uitgegaan dat asbestdeeltjes kankerverwekkend zijn. ,,Maar de wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico'', vindt Aedes. Het huidige asbestbeleid is niet realistisch, blijkt volgens de aangesloten corporaties uit het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid. Ze dringen er bij staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) op aan om het beleid aan te passen.

Beschermingsmaatregelen

,,Saneerders die elke dag plafondplaten met niet-hechtgebonden asbest slopen lopen een hoog blootstellingsrisico. In deze situatie is het van belang dat de juiste beschermingsmaatregelen worden genomen. Het huidig asbestbeschermingsbeleid is voor deze situatie terecht streng'', aldus Aedes. In veel andere onderzochte situaties zijn de risico’s volgens de vereniging verwaarloosbaar en zijn beschermingsmaatregelen niet noodzakelijk.

'Doorgeslagen'

De woningcorporaties vinden dat de huidige praktijk is doorgeslagen. Als de regels voor asbestsanering worden aangepast, kan ze dat tientallen miljoenen euro's schelen.

Wettelijke regelgeving

,,Niet nu centen besparen en straks veel duurder uit zijn door allerlei gezondheidsclaims'', reageert voorzitter Leo Veldhuis van de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven (VAVB). ,,Asbest is en blijft een gevaarlijk, kankerverwekkend product. Wij hebben verantwoordelijkheid voor de mensen die er mee werken. Er zijn nu eenmaal risicoklassen die moeten worden gehanteerd.'' Al sinds 2015 wordt volgens Veldhuis vergaderd over aanpassing van de wettelijke regelgeving. Bij de VAVB zijn zo'n 5000 asbestsaneerders en toezichthouders aangesloten, zowel zelfstandigen als bedrijven.
De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag naar buiten gebracht. Woensdag praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

Meer over:

bescherming, tno, asbest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!