Kassa

Risico op werkverlies en armoede het grootst bij kwetsbare groepen

09-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jongeren_jongen_werkloos_980x520
Mensen met een flexibel dienstverband die werkzaam zijn in een sector die naar verwachting gaat krimpen, lopen het grootste risico om hun baan kwijt te raken en in armoede te vervallen. Daar waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voor.
Vooral werknemers die een flexibel dienstverband hebben en in sectoren werken als de uitzendsector, horeca, luchtvaart en cultuur, reisbureaus en sport & recreatie zijn het kwetsbaarst. Daarnaast zijn mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, met een flexibel dienstverband, vaker werkzaam in een krimpsector.

Kwetsbare groepen

Bij groepen als laag opgeleiden, mensen met een arbeidsbeperking en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is er een groot risico op armoede als zij zonder baan komen te zitten. Lager opgeleiden werker vaker in een flexibel dienstverband in een kwetsbare sector.
Het planbureau adviseert om de onzekerheid rondom werk op Nederlandse arbeidsmarkt te verkleinen. Ook zegt SCP dat er sterker ingezet moet worden op beleid dat voorkomt dat kwetsbare groepen structureel in een risicovolle positie belanden. Omscholing kan er een rol bij spelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!