Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Risico op uitsluiting nieuwe betaaldiensten'

19-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
contactloos pinnen 930x520
Banken kunnen nieuwe partijen op de betaalmarkt mogelijk blokkeren als gevolg van nieuwe Europese regels die vanaf januari gelden. Daarvoor waarschuwt toezichthouder ACM, die partijen sommeert de zogeheten 'fintechs' de ruimte te geven.

Steeds meer mogelijkheden om te betalen

Consumenten kunnen op steeds meer manieren elektronisch betalen via bijvoorbeeld PIN, PayPal, iDeal of creditcard. Meer en meer bedrijven zien kans de betaalmarkt te betreden met nieuwe en innovatieve diensten. Daarvoor hebben zij in veel gevallen wel toegang tot de betaalrekening nodig van hun klanten. Door de nieuwe regels zijn banken verplicht om betaalinformatie met aanbieders van nieuwe betaalproducten te delen, mits daar toestemming voor is gegeven.
Volgens de toezichthouder ligt uitsluiting echter op de loer. De regels laten volgens de ACM te veel ruimte om de nieuwe regels te interpreteren. Daarnaast zou het wijs zijn om banken financieel te compenseren voor het leveren van gegevens. 
Verder zou het wijs zijn om banken financieel te compenseren voor het leveren van gegevens. Dit wordt door de Europese Commissie ook toegestaan. Als banken gratis toegang moeten verlenen kan dit banken een prikkel geven om fintechs uit te sluiten, aldus de ACM.

Bankvergunning in lichtere vorm voor fintechs

Verder zouden fintechs de mogelijkheid moeten krijgen om onder voorwaarden zelf betaalrekeningen aan te bieden, maar daarvoor is een licentie nodig. Een ,,bankvergunning in lichtere vorm" voor fintechs zou dan uitkomst bieden. Daarmee kan ook de marktmacht van banken worden verkleind. Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord dit idee ook omarmd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!