Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Risico op armoede in Nederland toegenomen

16-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-euromunten-armoede_13.jpg
Het risico op armoede of sociale uitsluiting in Nederland is tussen 2008 en 2015 gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.
2,8 miljoen risico op armoede of sociale uitsluiting
Volgens Eurostat liepen vorig jaar 2,8 miljoen Nederlanders risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat komt overeen met 16,8 procent van de bevolking. Zeven jaar eerder gold dat gevaar voor 2,4 miljoen Nederlanders, of 14,9 procent van de bevolking.
Tjechië en Zweden
Ondanks die toename hoort Nederland nog bij de vier EU-landen met de kleinste kans op armoede en uitsluiting. Alleen in Tsjechië (14 procent) en Zweden (16 procent) kampte vorig jaar een kleiner deel van bevolking met een laag inkomen, weinig werk of te weinig middelen om rekeningen te kunnen betalen. In Finland gold dit, net als in Nederland, voor 16,8 procent van de bevolking.
119 miljoen in de EU
In de hele EU liepen vorig jaar circa 119 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat kwam overeen met 23,7 procent van de bevolking, waarmee dat percentage is geslonken naar het niveau van 2008. In 2012 werd nog een dieptepunt van 25 procent bereikt. ANP

Meer over:

armoede, eurostat, risico
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lomito
Lomito18 okt. 2016 - 10:49

Komende 10 jaar gaan de tarieven voor gas en stroom snel stijgen om de enorm hoge kosten van het Energieakkoord (ca. 100 miljard euro) te financieren. Deze kosten zullen vooral gedragen moeten worden door de minst draagkrachtige huishoudens die financieel niet in staat zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen en daarbij vaak in slecht geïsoleerde huizen wonen. Duitsland is met haar Energiewende zo'n 5 jaar eerder begonnen en daar is de energiearmoede inmiddels een omvangrijk probleem: 7 miljoen huishoudens zijn niet meer in staat om hun energierekening te betalen, moeten kiezen tussen voedsel of verwarming, worden afgesloten van nutsvoorzieningen of leven noodgedwongen in de kou. Aangezien wij in Nederland met het Energieakkoord vrijwel dezelfde fouten maken als de Duitsers valt te verwachten dat ook hier zo'n 2-3 miljoen huishoudens in energiearmoede zullen belanden. In geval van een strenge winter kunnen er doden vallen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!