Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Risico injectienaalden verwaarloosbaar'

7 mei 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
injectienaald_spuit.jpg
Het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van het merk Terumo en andere fabrikanten is verwaarloosbaar. Er is geen reden om deze injectienaalden niet te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
'Controles moeten beter'
Terumo moet wel de kwaliteitscontrole bij de productie en distributie van naalden verbeteren, aldus de IGZ. Het RIVM gaf eerder het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de betreffende naalden lopende het onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgde op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen. Fabrikant overweegt stappen tegen EenVandaag
Terumo, de fabrikant van in opspraak geraakte injectienaalden, overweegt juridische stappen te nemen tegen het tv-programma EenVandaag wegens ,,ongefundeerde en onjuiste beschuldigingen''. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdag laten weten.
,,Wij zijn ons aan het beraden over juridische stappen. De schade die wij hebben geleden door de uitzending van EenVandaag is aanzienlijk, de hoogte daarvan zijn we nog aan het becijferen'', zegt de woordvoerder. Terumo beschuldigt het televisieprogramma van het selectief citeren uit onderzoeken, stukjes informatie in een andere context te plaatsen en het verdraaien van feiten. Ook bevatten de twee uitzendingen ?volgens het bedrijf onwaarheden.
Minder dan 1 procent
Het RIVM had ruim 7000 injectienaalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In minder dan 1 procent van de onderzochte naalden ,,zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm'' gevonden. Daarnaast zijn er plasticdeeltjes gevonden in de naalden van verschillende fabrikanten. ,,Bij het doorspoelen van de naalden blijken zeer kleine aantallen deeltjes vrij te komen. Deze zijn niet met een microscoop te zien'', aldus de inspectie.
Deeltjes vormen geen risico
De minuscule deeltjes vormen volgens de IGZ echter geen risico voor de gezondheid. ,,Ook van de stoffen in de lijm is geen gezondheidsschade te verwachten''. Volgens de onderzoekers zijn er geen volledig verstopte naalden aangetroffen en ook geen naalden met vloeibare, niet-uitgeharde lijm.
Terumo stelde eerder al dat de naalden geen gezondheidsrisico vormen en dat ze ,,ruimschoots'' voldoen aan alle normen en wettelijke voorschriften. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar