Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Rioolheffing gaat minder stijgen

18-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_46.jpg
De rioolheffing stijgt vanaf 2011 minder hard dan de afgelopen jaren het geval was. Dat heeft Stichting Rioned, de belangenbehartiger van de rioleringszorg in Nederland, donderdag bekendgemaakt.
De rioolheffing steeg de afgelopen jaren met 5,5 procent per jaar. Vanaf 2011 stijgen de kosten die ieder gezin jaarlijks kwijt is aan het onderhoud van het riool gemiddeld nog maar 2,9 procent per jaar. De afgelopen jaren waren de heffingen hoger omdat er veel onderhoud aan het openbare riool moest worden gepleegd om extreme wateroverlast te kunnen tegengaan. Dit is inmiddels afgerond, zo laat Rioned weten.
Gemeenten hebben tal van technische maatregelen genomen om grote hoeveelheden regenwater snel te kunnen opvangen. Zo zijn straten en wegen aangelegd die de mogelijkheid bieden water na een kortstondige heftige regenbui tijdelijk op te vangen totdat het riool weer vrij is. Ook parken en groenstroken zijn ingericht als waterbuffer. In Rotterdam is een parkeergarage gebouwd in combinatie met een enorm ondergronds waterreservoir dat dienst doet als extra wateropvang.
Op het gebied van overstorten zijn volgens Rioned eveneens maatregelen genomen. Overstorten houdt in dat rioolwater tijdelijk in oppervlaktewater wordt geloosd zodat circa dertig keer zo veel water kan worden afgevoerd als normaal. Om te voorkomen dat oppervlaktewater vervuild raakt, zijn extra bassins gebouwd waarin het vervuilende slib eerst kan bezinken.
De gemiddelde rioolheffing van een Nederlandse huishouden bedraagt het komende jaar 166 euro. Dit bedrag verschilt overigens wel per gemeente, afhankelijk van de lokale omstandigheden en de staat van het riool. De prijs blijft wel elk jaar stijgen omdat versleten riolen met regelmaat vervangen of vernieuwd moet worden.
Om de kosten te drukken, passen overheden steeds vaker het systeem van 'relining' toe. Hierbij wordt in de bestaande buis een nieuwe gemaakt, waardoor de weg niet open hoeft. ,,De methode is veel minder hinderlijk voor omwonenden en het verkeer en vaak goedkoper'', aldus stichting Rioned. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor