Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rijk steeds meer geld kwijt aan AOW

10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_groot_01.jpg
Het Rijk draait steeds meer op voor de kosten van de AOW. De premies zijn nu goed voor nog maar 60 procent van de AOW-uitgaven, de rest komt voor rekening van de overheid. Dat bleek uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag presenteerde.
In de eerste helft van dit jaar is 14,9 miljard euro uitgegeven aan de AOW. Dit bedrag is dus betaald met de premies en de rijksbijdrage. Het bedrag valt 500 miljoen euro hoger uit dan in het eerste halfjaar van 2009. Eind juni 2010 ontvingen bijna 2,9 miljoen mensen een ouderdomsuitkering van de overheid.
De afgelopen tien jaar is de bijdrage van het Rijk sterk gestegen. CBS-econoom Michiel Vergeer lichtte toe dat het Rijk vijftien jaar geleden nog helemaal niets hoefde bij te dragen aan de AOW. In 2002 was dat 12 procent en in 2009 35 procent.
De forse stijging heeft zowel met de vergrijzing te maken, als met het feit dat de AOW-premie eind jaren negentig bevroren werd op 18 procent van het inkomen. De structurele stijging van de uitgaven wordt opgevangen uit de algemene middelen, waaraan ook 65-plussers bijdragen.
Vakcentrale FNV wijst erop dat de uitgaven aan AOW in absolute bedragen wel zijn gestegen, maar dat ze niet zijn gestegen als percentage van het BBP, ofwel wat alle Nederlanders samen verdienen. In het pensioenakkoord dat zij met de werkgevers heeft gesloten, staat dat de AOW in de toekomst niet meer moet worden gekoppeld aan de stijging van de cao-lonen, maar aan de verdiende lonen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!