Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rijk haalt 25 miljard aan milieubelasting op

14-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
milieurekening.jpg
De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 25,3 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen ontvangen. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijging van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Twee derde van het bedrag wordt geheven bij huishoudens.
Belastingen en heffingen
De staatskas werd gevuld met 20,7 miljard aan milieubelastingen en 4,6 miljard euro aan milieuheffingen. Milieubelastingen zijn gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto’s en het energieverbruik. Milieuheffingen worden opgelegd voor de financiering van specifieke milieumaatregelen, zoals afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing.
Accijns
De accijns op brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de energiebelasting waren in 2016 respectievelijk 8,1 miljard euro, 5,6 miljard euro en 5,0 miljard euro. De opbrengsten van de energiebelasting zijn met 10,7 procent het hardst gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Nieuwe auto's
De opbrengst van de belasting op nieuw aangeschafte auto's en motoren (BPM) steeg met 6,1 procent ten opzichte van 2015 tot 1,6 miljard euro. Huishoudens brachten 28 procent meer BPM op, bedrijven 7 procent minder. ANP

Meer over:

milieubelasting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!