Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Richt anderhalve-metersamenleving ook in voor mensen met beperking

28 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rolstoel invalide 1127
Het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) roept bedrijven en organisaties op in de anderhalve-metersamenleving ook te denken aan mensen met een beperking. Bij het opstellen van coronaprotocollen moet er goed rekening gehouden worden met het VN-verdrag Handicap. Hierin is vastgelegd dat openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Het college stelt aan bedrijven en brancheorganisaties voor mensen met een beperking betrekken bij hun plannen. In protocollen die nu overal worden opgesteld, staat het principe van anderhalve meter afstand houden tot elkaar vaak centraal. Zo wordt immers het risico op overdracht van het coronavirus verkleind.

Het CvRM benadrukt dat mensen met een beperking als zelfstandig en volwaardig mee moeten kunnen blijven doen in de samenleving en net als ieder ander recht hebben om deel te nemen aan sport, cultuur en recreatie. "In een tijd waarin snel gehandeld moet worden, kan dat nog weleens naar de achtergrond verdwijnen", stelt een woordvoerster. Omdat er nu vele protocollen worden opgesteld, doet het CvRM nu deze oproep. Het CvRM benadrukt hierin specifiek dat het openbaar vervoer - waar al een protocol voor is opgesteld - goed toegankelijk moet blijven. Hierop gaat het college toezien. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar