Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Revalideren met hightechsnufjes

11-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4666806.jpg
Kleding met daarin verborgen sensoren om rugklachten tegen te gaan. Dat is een van de producten die studenten van zes internationale universiteiten maakten om te zien in hoeverre technolgie een patiënt kan helpen met revalideren.
Voor een jaarlijkse ontwerpwedstrijd gingen studenten uit Groot-Brittannië, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Zwitserland en Nederland (TU Delft) aan de slag. Een team ontwierp bijvoorbeeld een apparaat dat nauwkeurig bijhoudt hoeveel en hoe intensief iemand oefeningen met de pols doet. Via een computer heeft de arts zicht op het oefengedrag en kan hij ook nog aanwijzingen geven.
De speciale 'rugkleding' meet met sensoren de stand van de rug. Iemand die opeens pijn in de rug krijgt, kan dat aangeven door op een pijnknop te drukken op een polsband. Zo leert het systeem welke rugstand niet goed is voor de patiënt.
De studenten werkten via internet met elkaar samen. Alleen voor de bouw van het prototype, het testen en de presenatie kwamen ze bij elkaar.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!