Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Reumamedicijn moeilijk te openen voor patiënten

13 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
oude handen oud reuma 1127
Twee op de drie mensen die reumamedicijnen gebruiken kan de verpakking niet goed openen. Gebruikers met beperkte handfunctie kunnen hun medicatie niet zelf uit een pilstrip krijgen. ReumaNederland deed onderzoek en noemt de resultaten 'verontrustend', meldt De Telegraaf.

ReumaNederland laat met hun onderzoek zien dat 71 procent van de mensen met reuma problemen ervaart met het openen van de pilstrip. Dit kan vervelende gevolgen hebben, aangezien het gevaar bestaat dat mensen hun pil te laat of niet innemen of dat de pil beschadigd raakt door het openen van de verpakking. Dit gebeurt volgens Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland bij 1 op de 10 ondervraagden.

Reumamedicijn van potje naar pilstrip

Volgens de belangenorganisatie wordt het probleem met het veelgebruikte reumamedicijn methotrexaat (MTX) alleen maar groter. Deze mag door het Europees Geneesmiddelen Agentschap nu niet meer in een potje geleverd mag worden. Daardoor wordt dit medicijn alleen nog maar in een strip wordt aangeboden. Volgens De Jong is dit een onbegrijpelijke beslissing, "want die kunnen deze gebruikers nu net niet of slechts met de allergrootste moeite openen. Een ridicuul besluit derhalve, waarbij het belang van de patiënt niet telt, zo lijkt het."

Bron: De Telegraaf

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!