Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Reumamedicijn moeilijk te openen voor patiënten

13 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oude handen oud reuma 1127
Twee op de drie mensen die reumamedicijnen gebruiken kan de verpakking niet goed openen. Gebruikers met beperkte handfunctie kunnen hun medicatie niet zelf uit een pilstrip krijgen. ReumaNederland deed onderzoek en noemt de resultaten 'verontrustend', meldt De Telegraaf.

ReumaNederland laat met hun onderzoek zien dat 71 procent van de mensen met reuma problemen ervaart met het openen van de pilstrip. Dit kan vervelende gevolgen hebben, aangezien het gevaar bestaat dat mensen hun pil te laat of niet innemen of dat de pil beschadigd raakt door het openen van de verpakking. Dit gebeurt volgens Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland bij 1 op de 10 ondervraagden.

Reumamedicijn van potje naar pilstrip

Volgens de belangenorganisatie wordt het probleem met het veelgebruikte reumamedicijn methotrexaat (MTX) alleen maar groter. Deze mag door het Europees Geneesmiddelen Agentschap nu niet meer in een potje geleverd mag worden. Daardoor wordt dit medicijn alleen nog maar in een strip wordt aangeboden. Volgens De Jong is dit een onbegrijpelijke beslissing, "want die kunnen deze gebruikers nu net niet of slechts met de allergrootste moeite openen. Een ridicuul besluit derhalve, waarbij het belang van de patiënt niet telt, zo lijkt het."

Bron: De Telegraaf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

tiny_vb
tiny_vb18 jul 2020 - 2:37

ja ik vind het ook stom dat je tegenwoordig alleen van die strips krijgt die moeilijk te openen zijn voor reuma patienten.vroeger kreeg je wel potjes maar het zal wel weer een geld kwestie zijn.

gerardvantol
gerardvantol13 jul 2020 - 18:49

toch eens onderzoeken, of de betreffende Eurocommisaris banden heeft met de fabrikant van deze strips.

pk49
pk4913 jul 2020 - 17:24

ik heb een kleine horlogemakers schroevendraaier in mijn pillendoosje zitten om onwillige strips te openen. En daar gaat het prima mee.

manwijf
manwijf13 jul 2020 - 16:16

Mijn medicijnen zaten vroeger ook gewoon in het allergoedkoopste potje. Maar opeens waren er de doordrukstrips. Wat het voor toegevoegde waarde heeft voor chronische gebruikers? Geen idee. Kost een hoop en ik kiep de strips als ik de pillen gesorteerd heb in mijn weekbakj weer weg. 
Grootverpakking hebben ze ook nog nooit van gehoord. Nee alles per 5 strips ook nog eens in een kartonnen doosje. Het kan niet op. Wat een vervuiling alleen al. Daar hoor je milieuactivisten dan weer niet over. Iedere 3 maanden een tas vol doosjes....
Er zijn overigens nog genoeg andere zaken die haast niet open te krijgen zijn, Augurkenpotten bv of blisters van tandenborstels. Dat moet toch beter kunnen. Maar de overheid zou de overheid niet zijn, als ze zich nergens meer mee bemoeien. Overal is tegenwoordig een lobby voor, want lobbyisten regeren de EU en dus ook NL. Ze zoeken het maar uit. Zal mijn tijd wel uitduren, maar idioot is het. 

tenormin
tenormin13 jul 2020 - 14:25

Is niet alleen bij Reuma medicijnen. Men heeft nu zelfs op de kartonnen verpakkingen ook nog eens een paar plakstrips gedaan, dus zelfs daarvoor moet je de schaar pakken. En bij Ezomeprazol druk je ook een slag in de rondte. Dus inderdaad, als je geen nagels hebt (bijten) ook dan een schaar of scalpel. En bij mijn Nitrofurantoïne capsules: die komen er helemaal geplet uit. Om maar helemaal niet te spreken over Thyrax. Ik moet anderhalve tablet slikken: zelfs met de speciale pillenknipper lukt het niet; stukjes vliegen je om de oren. Ik weet dat de Baxterrol bestaat maar die "krijg" ik niet.

Mies01
Mies0113 jul 2020 - 13:51

Als je aan de onderkant van de betreffende pil een keepje maakt met je nagel is de pil er heel gemakkelijk uit te duwen.

1 Reactie
spikkel
spikkel13 jul 2020 - 23:38

Dat worden dan zo'n 500 keepjes per maand. Dat moet toch echt makkelijker kunnen ....

Penghi
Penghi13 jul 2020 - 13:09

En wéér moeten we dit het "zaligmakende" Europa aanrekenen! Van de EU mogen deze medicijnen niet meer in een potje, wéér een bewijs dat daar zakkenvullers 'werken' die buiten de realiteit leven en totaal geen interesse hebben in mensen, laat staan in zieke mensen. Fijn hoor, kunnen ze weer een peperdure commissie samenstellen die gaat bekijken op welke manier deze medicijnen dan wel verpakt moeten worden........

4 Reacties
manwijf
manwijf13 jul 2020 - 16:06

Maar de EU willen wel heel graag, want goed voor NL. Hoeveelste voorbeeld is het eigenlijk al van zaken waar we A. niets meer over te vertellen hebben en B. waar we er niet mee op vooruit gaan. Denk er bij uw kiesmoment in maart nog even aan wie wel en geen voorstander is van die zaligmakende EU!

pk49
pk4913 jul 2020 - 17:28

als in-en doorvoerland is de Nederlandse economie geheel afhankelijk van deze doorvoer. Gaan we uit de EU gssn,dan wordt Antwerpen de grootste doorvoerhaven. Wat dacht u wat er dan met onze economie zou gebeuren? 

Penghi
Penghi13 jul 2020 - 22:06

Daar hebben de Rotterdammers toch echt een andere mening over. De koersen zouden verlegd moeten worden, meer richten op niet-EU landen. 

manwijf
manwijf14 jul 2020 - 8:53

Voorlopig zijn we grootste nettobetaler van de EU en vooral hebben we er nauwelijks van . Die EU van u ons allerlei maatregelen op die ons miljarden kosten. Neem alleen al die giga-hoge betalingen aan de zuidelijke lidstaten. Wacht maar tot de crisis zichtbaar wordt, het begin is er. Al die milieumaatregelen die goudgeld kosten komen ook uit de koker van de EU. De bewust laaggehouden rente en almaar aandurende immigratie, waardoor ons huizenmarkt naar de knoppen is gegaan, is ons ook opgelegd. Heeft er ook voor gezorgd, dat onze pensioenen niet meer geïndexeerd konden worden. Allemaal dankzij de EU. De grote jongens hebben hier geen last van hoor, die verdienen er zelfs aan. Als u daar ook toe behoord, dan begrijp ik het. Anders is het gewoon naief. Ik help u wel herinneren tegen die tijd.

Jennebel
Jennebel13 jul 2020 - 12:45

Ik heb op andere sites wel eens het volgende idee geopperd: waarom kan je van een medicijnstrip niet de achterkant in één aftrekken? De meeste medicijngebruikers hebben een 7-dagendoos en dan hoef je niet per stuk die pillen er uit te drukken. Simpel!

1 Reactie
spikkel
spikkel13 jul 2020 - 23:40

SIMPEL ?  Dat is GEWELDIG !

limadu172
limadu17213 jul 2020 - 12:31

vraag de Baxsterrol aan dan zit het in een zakje

keijzert
keijzert13 jul 2020 - 11:57

Ooit had een consumentenprogramma (kassa?) de directeur van een vleeswarenverpakkingsfabriek uitgenodigd om hem zijn eigen verpakking te laten openen voor de camera. dat lukte (bijna) niet. maar het hielp wel want de verpakking veranderde razendsnel. Kunnen jullie ook niet zoiets doen met de medicijnenstrips? er zijn vast strips te bedenken die wel makkelijk te openen zijn.

keijzert
keijzert13 jul 2020 - 11:52

Bij Olie B Bommel van Maarten Toonder was al sprake van een Brekelverpakking die niet open te krijgen was: zo noemen wij zo"n verpakking nog steeds. 

spikkel
spikkel13 jul 2020 - 11:07

Dit treft niet alleen Reumapatienten hoor. Iedereen met een verminderde handfunctie, na een beroerte, peesletsel, Parkinson, Hypermobiliteit, ALS enz. heeft moeite met pilstrips. Waarom kan medicatie niet in potjes geleverd worden ? Niet alleen voor Reumapatienten maar gewoon voor iedereen is het ridicuul dat vrijwel alles wordt geleverd in pilstrips. Er zitten strips tussen die aarddbevingsbestendig zijn, je krijgt met geen mogelijkheid de pilletjes eruit.