Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Restschuld remt ontwikkeling op woningmarkt'

11-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen_geld_27.jpg
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de restschuld die veel mensen hebben opgelopen doordat hun huis onder de prijs werd verkocht. Deze problematiek remt de ontwikkeling op de woningmarkt, stelden enkele partijen woensdag in een overleg. De betrokkenen mogen deze oude schuld meefinancieren met de hypotheek van hun nieuwe huis, zo is afgesproken, maar hypotheekverstrekkers zijn hier niet altijd happig op.
Overleg
Minister Stef Blok (Wonen) zal op verzoek van de Kamer met verzekeraars om tafel gaan om te overleggen over de financiering van restschulden. Hij heeft het idee dat verzekeraars bij de verstrekking van hypotheken op dit punt terughoudender zijn dan banken. Volgens hem is maatwerk nodig, maar moeten de hypotheekverstrekkers niet te krampachtig doen. De restschuldproblematiek noemt hij ,,omvangrijk en knellend''.
Blok is niet van plan nieuwe maatregelen te nemen om de woningmarkt vlot te trekken. De ingezette lijn krijgt volgens hem waardering. ,,Het is een broos herstel en er is rust nodig.'' Maar hij wil wel blijven kijken hoe de afspraken in de praktijk uitpakken.
Gevarenzone
Veel huizenbezitters zitten nog in de gevarenzone: ongeveer 100.000 gezinnen hebben een betalingsachterstand met hun hypotheek en dat zal naar verwachting nog oplopen. Ook staan rond de 1 miljoen huizen 'onder water'. Dat betekent dat de waarde ervan zo gedaald is dat eigenaren een restschuld krijgen als zij het nu zouden verkopen. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!