Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
‘Restaurants moeten kleinere porties serveren’
03-12-2015
•
leestijd 1 minuten
•
51 keer bekeken
•
Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge
vinden
dat restaurants kleinere porties zouden moeten serveren. Ze pleiten daarom voor een terugschaling naar porties die in de jaren vijftig werden gehanteerd.
Onderzoek
Een gemiddelde portie in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is in de laatste 65 jaar flink toegenomen: Waar een burger in de jaren vijftig nog 110 gram woog, is dat nu 340 gram.
Onderzoekers vergeleken het gewicht van verschillende maaltijden door de jaren heen. Zo woog een hartige taart in 1993 gemiddeld nog zo'n 160 gram en leverde het 425 kilocalorieën op, in 2015 is een taartje 80 gram zwaarder geworden en zijn er meer dan 200 kilocalorieën bijgekomen.
Grotere portie betekent meer eten
De onderzoekers menen dat mensen altijd meer eten en drinken als de porties groter zijn. Daarom zou het goed zijn om de porties weer kleiner te maken.