'Reserveantibioticum te vaak gebruikt'
09-10-2011
• leestijd 1 minuten
Het 'reserveantibioticum' ciprofloxacine wordt veel te vaak gebruikt. Het medicijn is eigenlijk bedoeld als reservemiddel en zou slechts in uitzonderlijke gevallen mogen worden toegediend. Door het enthousiaste gebruik is de resistentie ertegen de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Het gebruik van het middel kan in Nederlandse ziekenhuizen met 50 tot 70 procent naar beneden.
Dat stelt microbioloog Babette van Hees, die onderzoek deed naar het gebruik van het middel.
Vaak gebruikt
,,Het wordt vaak gebruikt door artsen omdat het gewoon oraal toe te dienen is, en het voor een breed spectrum aan aandoeningen goed werkt'', aldus Van Hees maandag. Voor urineweginfecties wordt het bijvoorbeeld vaak meteen ingezet, terwijl het officiële advies is daar andere antibiotica voor te gebruiken. Pas als kweekresultaten aangeven dat andere opties niet werken, is het raadzaam om cipro, zoals het middel door artsen wordt genoemd, in te zetten.
Hoe minder, hoe beter
Hoe minder het middel wordt voorgeschreven, hoe beter het werkt als het toch nodig is, aldus Van Hees. Ook al ligt het antibioticagebruik in Nederland Europees gezien vrij laag, toch kan het nog minder, denkt de doctor in spe. Ze promoveert woensdag aan de Universiteit Utrecht op haar bevindingen.
ANP