Reorganisatie V&D kost 400 banen
02-07-2015
• leestijd 2 minuten
Het gevraagde eenzijdige loonoffer bij warenhuisketen V&D is van de baan. In plaats daarvan komt er wel een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Dit is de uitkomst van overleg tussen de warenhuisketen met de vakbonden, lieten de partijen vrijdag weten.
Structurele verlaging
Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten. Partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.
Arbeidsvoorwaarden
Ook is overeenstemming bereikt over het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers van V&D in een cao. Afgesproken is dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren. Bovendien zal de seniorenregeling worden versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.
Afspraken
De vakorganisaties zullen het bereikte akkoord nu ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. De zitting van 8 juli van het gerechtshof in het lopende hoger beroep gaat niet door en de procedure zal worden beëindigd zodra het akkoord definitief is. Partijen willen met de gemaakte afspraken ,,een wezenlijke bijdrage leveren aan het herstel van V&D'', aldus de verklaring.
Kort geding
In februari verbood de rechter V&D in een kort geding om zomaar te snijden in de lonen van zijn personeel. Maar het winkelbedrijf tekende beroep aan. Pas op aandringen van het gerechtshof in Amsterdam, besloten de partijen eind mei weer met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde onder leiding van bemiddelaar Peter Ingelse, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer.
Nieuwe strategie
Het noodlijdende V&D presenteerde onlangs een nieuwe strategie waarmee het weer financieel gezond wil worden. Onderdeel van de herstelplannen was dat er 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard. Of dat bedrag ook met deze maatregelen wordt behaald, wil V&D niet zeggen.
Voorlopig akkoord
In een eerder stadium bereikte het warenhuis al een voorlopig akkoord met een meerderheid van de verhuurders van zijn winkelpanden over een verlaging van de huur. Deze week meldde het warenhuis nog twee maanden nodig te hebben voor een definitief akkoord met de verhuurders. Een aantal pandbazen verzette zich tegen het reddingsplan en vocht een huurkorting bij de rechter aan. ANP