Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Rente op tienjaarsleningen omhoog door coronamaatregelen'

19-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rente geld tijd 1127
De maatregelen tegen het coronavirus jagen de rente omhoog die de Nederlandse overheid moet neertellen voor het lenen van geld. Gisteren kwam de rente op tienjaarsleningen voor het eerst sinds de zomer in 2019 weer 'bij zijn positief', nadat die onder de nul procent was gedoken, meldt Trouw.
Vanaf maandag 9 maart ging het ineens hard. Sindsdien steeg de tienjaarsrente van min 0,67 procent naar plus 0,04 procent rond lunchtijd gisteren. Dat komt neer op bijna driekwart procentpunt omhoog. Hiermee is maanden aan harde daling in minder dan tien dagen teniet gedaan. Dat betekent dat minister Wopke Hoekstra van Financiën nu weer moet betalen als hij de markt op gaat voor leningen van tien jaar en langer.
Van die rentestand hangt veel meer af dan de overheidsfinanciën alleen. De rentestand werkt door in allerlei andere hoeken van de economie. Zo daalt en stijgt de hypotheekrente doorgaans mee met de vergoeding op staatspapier, zij het met enige vertraging. Verschillende analisten en adviesbureaus voorspellen dan ook dat de hypotheekrente de komende tijd omhoog gaat.
Bron: Trouw, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!