Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Relatietherapie in de basisverzekering'

14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vrouw_triest.jpg
Behandeling van relatieproblemen moet verzekerde zorg worden en in de basisverzekering komen. Dat vindt de ChristenUnie. De Tweede Kamer praat woensdag over vechtscheidingen.
Preventie
De hulp moet worden aangeboden door hulpverleners die hier aantoonbaar bekwaam in zijn, vindt de partij. Er is nu terecht veel aandacht voor die vechtscheidingen, aldus de ChristenUnie, maar het ontstaan van relatieproblemen blijft vaak onderbelicht terwijl preventie toch het beste zou kunnen zijn.
Landelijk netwerk
De partij doet meerdere aanbevelingen. Zo wil ze dat de positie van kinderen bij scheidingen wordt verbeterd. Relatieondersteuning en signalering van ouderlijke conflicten moeten kerntaak worden van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). En er moet een landelijk netwerk komen van programma’s gericht op relatieondersteuning en vermindering van conflicten.
Brigitte van der Burg van de VVD heeft de PvdA al meegekregen in haar voorstel om ruziënde ouders niet meteen naar de rechter te laten stappen, maar eerst verplicht naar een mediator (bemiddelaar) te sturen voor hoogstens drie zittingen om er samen uit te komen. Ze bevestigt een Telegraaf-bericht daarover. Lukt het niet om tot overeenstemming te komen, dan kan zo'n mediator alsnog de hulp van de rechter inroepen. Dat moet dan volgens Van der Burg een 'regierechter' worden, die met de uiteenvallende stellen stevige afspraken maakt op het gebied van bijvoorbeeld alimentatie en omgang met de kinderen. Het is ook de bedoeling dat deze zelfde rechter bij eventuele nieuwe ontwikkelingen betrokken wordt. Als het toch weer misgaat, kan een partij naar hem of haar toe en dan moeten er indien nodig ook sancties kunnen worden opgelegd wegens het niet nakomen van de overeenkomst.
'Werkt goed in buurlanden'
Dit model wordt in Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland toegepast en werkt daar goed, aldus Van der Burg. Ze wijst erop dat 80 procent van de scheidende paren er zelf uitkomen; met deze mensen wil ze zich ook absoluut niet bemoeien.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!