Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rekenkamer kritisch op fiscale voordelen voor elektrische auto

24 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
elektrisch auto laden 1127
De 'groene' belastingvoordelen voor eigenaren van elektrische auto’s zijn een duur middel om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.
De bijdrage van auto’s die geen CO2 uitstoten "aan luchtkwaliteits- en klimaatdoelen is nog gering in vergelijking met de totale uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof door het wegverkeer", schrijven de onderzoekers. "Er is nog een forse toename van het aantal nul-emissieauto’s nodig om een substantiële uitstootbesparing te bereiken." De Rekenkamer onderzoekt of de rijksoverheid goed omgaat met publiek geld.

Fiscale voordelen voor elektrische auto

Om het bezit van e-auto’s aantrekkelijker te maken, omdat deze schoner zijn, krijgen eigenaren fiscale voordelen. Deze zorgen ervoor dat de schatkist behoorlijk wat belastinggeld misloopt, zowel per auto als per bespaarde ton CO2, aldus de Rekenkamer.
Zelfs vergeleken met het geld dat het kabinet per bespaarde ton uitgeeft aan subsidies voor projecten die CO2-uitstoot verminderen, "blijft sprake van relatief hoge bedragen", concludeert de Rekenkamer. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar