Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rekening specialist geeft vaker kopzorgen

14-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisgang_verpleger_05.jpg
In 3 jaar tijd is het aantal Nederlanders dat moeite heeft om medische rekeningen te betalen, verdubbeld. Dit jaar zegt 8 procent serieuze problemen te hebben met het betalen van een rekening voor medische zorg. In 2010 was dat nog 4 procent, blijkt donderdag uit de International Health Policy 2013 van het Radboud universitair medisch centrum.
Meeste moeite in VS
Duizend Nederlanders deden mee aan het onderzoek, dat ook in tien andere landen is uitgevoerd. In de Verenigde Staten hebben de meeste mensen moeite met het betalen van medische rekeningen (23 procent). In Groot-Brittannië is dat maar 1 procent.
16 procent van de Nederlanders zegt het afgelopen jaar wel eens te hebben afgezien van een onderzoek of behandeling omdat die te duur zou zijn. Dat is het op een na hoogste percentage, op dat van de Verenigde Staten na (21 procent).
Britten meest tevreden
De Britten zijn het meest tevreden over hun systeem van gezondheidszorg; 61 procent van de ondervraagden vindt dat prima. In Nederland is dat 49 procent en in de Verenigde Staten oordeelt slechts 24 procent van de mensen positief over het gezondheidszorgsysteem.
Nederland heeft voor het achtste jaar meegedaan aan het onderzoek. ,,8 jaar geleden lagen Nederland en Groot-Brittannië ongeveer op hetzelfde niveau. Sindsdien die tijd is er in Groot-Brittannië veel verbeterd'', aldus een van de onderzoekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!