Kassa

Rekening gas en stroom stijgt

20-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cash-euro-briefgeld_60.jpg
Energieconcerns verwachten dat gas en stroom volgend jaar duurder worden. Dat bleek donderdag uit navraag bij Nuon en Essent. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt nu rond de 1900 euro per jaar.
30 tot 40 euro meer
Nuon verwacht dat huishoudens 40 euro duurder uit zullen zijn, klanten van Essent betalen naar verwachting ongeveer 30 euro meer. Dat stelden woordvoerders van beide energieconcerns, die in december de definitieve tarieven zullen vaststellen.
Oorzaken
De oorzaken van de stijging zijn de kernramp in Japan, het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie en het aanjagende effect van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de olieprijs.
Aanname
De stijging bij Nuon is ,,de aanname op dit moment'', aldus een woordvoerster. ,,De inkoopperiode voor januari loopt van mei tot en met oktober. We zien dat de prijzen weer wat dalen. Eerder gingen we uit van een stijging van de kosten met 50 euro.'' Vooralsnog gaat Nuon uit van prijsstijgingen van 2 procent voor gas en 8 procent voor stroom.
2 à 3 procent duurder
Essent gaat ervan uit dat gas 2 à 3 procent duurder wordt. ,,De prijsstijging van stroom zal lager zijn dan bij Nuon, dankzij onze inkoopstrategie'', aldus een woordvoerder. ANP

Meer over:

gas, stroom, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!