Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rek op woningmarkt is eruit

18-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis flat gebouw 1127
Het CBS meldt dat de rek er op de woningmarkt uit is. Dat is terug te zien in het aantal verhuizingen.

In de eerste helft van 2019 verhuisden 864.000 mensen. Dat is ongeveer evenveel als dezelfde periode een jaar eerder.

Dick ter Steege van het CBS nuanceert dat het aantal verhuizingen vergeleken met de crisisjaren nog steeds een stuk hoger ligt. In het eerste halfjaar van 2018 daalde het aantal verhuizingen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Deze daling heeft dit jaar amper doorgezet.

Aanbod in Randstad is opgedroogd

De periode van groei in de vier jaren voor 2018 lijkt voorbij. Ter Steege zoekt de oorzaak in de woningmarkt: vooral in de Randstad is het aanbod op gedroogd. De woningverkopen zijn aan het dalen.

Verhuiswens leeft minder bij stellen met kinderen

Ook hebben minder mensen de wens om te verhuizen. In 2018 wilde zeven procent van de huishoudens zeker binnen twee jaar verhuizen. In 2015 was dat nog acht procent.

Het valt op dat de wens om te verhuizen minder leeft bij stellen met kinderen dan die zonder kinderen. Ter Steege verklaart dat we in Nederland erg gehecht zijn aan het idee om alle zaakjes op orde te hebben voor we aan een gezin beginnen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!