Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reisverzekering nog geen algemeen goed

16-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Reizen_10.jpg
Nog steeds gaan reizigers zonder reisverzekering op vakantie. Vorig jaar maakten Nederlanders meer dan 17 miljoen buitenlandse vakanties, waarvan 12 procent zonder reisverzekering, blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) uitgevoerd door NBTC-NIPO.
Nederlandse prijzen
Alarmcentrales waarschuwen voor grote financiële gevolgen als mensen denken wel via de ziektekostenverzekering gedekt te zijn. Die vergoedt echter alleen de kosten voor behandeling tegen Nederlandse prijzen. In de meeste Noordwest-Europese landen is de prijs voor medische handelingen redelijk gelijk aan die in Nederland, maar in de andere landen kan het verschil flink oplopen.
Autopech
Directeur Ivo van Dijk van SOS International waarschuwt reizigers vooral goed te kijken naar een reisverzekering die de medische kosten en repatriëring dekt. ,,Ook de pechhulp voor autoreizigers is niet altijd standaard en dat kan mensen soms in grote problemen brengen als ze dan met pech langs de weg komen te staan’’, aldus Van Dijk.
Zelf betalen
In Frankrijk wordt 80 procent van de kosten voor een medische behandeling gedekt. ,,Zo ook voor de Nederlandse toerist, die alleen een basis zorgdekking heeft. De resterende 20 procent moet zelf worden betaald, tenzij er een reisverzekering met medische dekking is afgesloten. In dat geval kan die 20 procent bij de reisverzekeraar worden gedeclareerd of door de betrokken alarmcentrale worden voorgeschoten’’, licht Eric Grootmeijer van de ANWB Alarmcentrale toe.
In de praktijk zien alarmcentrales de prijzen vaak flink oplopen, afhankelijk in welk land toeristen zijn. ,,In Turkije en Thailand kunnen medische tarieven tot wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland, in Spanje tot drie keer hoger en in de Verenigde Staten tot zelfs wel tien keer hoger’’, somt Grootmeijer op. Hij kent gevallen waarin de medische kosten tot wel 1 miljoen euro opliepen omdat iemand ook nog moest worden gerepatrieerd.
Voetbalsupporters
Global Allianz Assistance waarschuwde eerder al voor hoge doktersrekeningen voor voetbalsupporters die tijdens de WK in Brazilië in de problemen komen. Audrey Denkelaar: ,,Alleen al een consult bij een huisarts in Brazilië kost vaak honderden euro's meer dan een consult bij je eigen huisarts en in het ziekenhuis gaat het om duizenden euro's.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!