Kassa

Reisorganisatie D-reizen is failliet verklaard

06-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
vliegen vlucht vliegtuig 1127
D-rt Groep, waar reisorganisatie D-reizen onder valt, is door de rechtbank failliet verklaard. Volgens de reisorganisatie komt er vrijwel geen geld binnen en zijn ze door de vertraging van het voucherfonds niet in staat te overleven. Door de coronacrisis heeft de reissector het momenteel erg zwaar.
De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) geeft aan dat de vooruitbetaalde reisgelden van klanten terugbetaald kunnen worden als er geboekt is met een SGR-garantie. Er wordt momenteel gekeken naar een doorstart van D-reizen. Franchise-ondernemingen onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement.
Topman Jan Henne de Dijn hoopt op een doorstart, "zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan gaan en de werkgelegenheid kan worden behouden". Samen met een zakenpartner nam Henne de Dijn in december de reisorganisatie over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group. Toen zei hij dat ze zoveel potentie in D-rt zagen, dat ze de stap met veel vertrouwen konden zetten.

Rechtszaak

Dinsdag zouden reisorganisaties TUI en D-reizen tegenover elkaar staan in de rechtszaal vanwege geld van reizigers. Touroperator TUI wilde dat D-reizen de aanbetalingen van klanten voor door corona geannuleerde reizen overmaakt. Die klanten kunnen namelijk bij TUI terecht voor een voucher. D-reizen weigerde het geld aan TUI te geven. D-reizen heeft voor dat geld zelf vouchers uitgegeven en zegt dat die ook gedekt zullen worden door het voucherfonds, maar daar twijfelde TUI aan. Het kort geding gaat nu niet meer door.

Bemiddelaar

In een kort geding tussen D-reizen en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gaf de rechter al aan dat het niet waarschijnlijk is dat de reisagent in dit soort gevallen een beroep op het voucherfonds zou kunnen doen. D-reizen organiseert niet zelf reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom nauwelijks voor in aanmerking komen. De reisbureauketen stelde tijdens een kort geding eind maart al mogelijk failliet te gaan als de vouchers allemaal terug zouden moeten worden betaald zonder steun van het voucherfonds.
SGR laat weten dat reisorganisaties naar verwachting vanaf uiterlijk woensdag een lening kunnen aanvragen bij het voucherfonds. Vrijdag werd de Tweede Kamer ingelicht over goedkeuring van de Europese Commissie voor het voucherfonds. Het garantiefonds had al van verschillende reisorganisaties beoordeeld of ze in aanmerking komen om gebruik te maken van deze steun.
D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf heeft tegenwoordig 1150 medewerkers en 285 reisbureaus. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Wheresmymoney
Wheresmymoney7 apr. 2021 - 19:22

Onze tickets via Dreizen geboekt ruim voor corona. Twee tickets van Amsterdam naar Kathmandu ter waarde van bijna 1300,-. Toen de vlucht geannuleerd werd door corona heeft Dreizen akkoord gegeven de refund te regelen, ook hier hebben ze het een paar keer uitgesteld totdat bekend werd dat ze failliet waren. Zojuist contact gehad met Etihad en die claimen het geld al aan Dreizen uitbetaald te hebben. Maar zoals ik hier zie zijn wij niet de enige wiens geld is gevlogen. Pure armoe

1 Reactie
Whereismymoney2
Whereismymoney28 apr. 2021 - 19:41

Exact hetzelfde verhaal. Losse retourticket gekocht Dusseldorf-Taskent, terugvlucht geannuleerd vanwege corona. Refund aangevraagd door D reizen. Vandag contact opgenomen met de luchtvaartmaatschappij (turkish Airlines) die me bevestigt heeft het geld al een hele tijd gerestitueerd te hebben. Het is echter nooit op mijn rekening terecht gekomen. Eind december kreeg ik een mail van D reizen om mijn IBAN nummer door te geven zodat het geldbedrag overgemaakt kon worden, maar dat het gemiddeld 20 weken kon duren.....en nu zijn ze failliet!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!