Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Reisaanbiedingen nog vaak lokkertjes
22-03-2008
•
leestijd 4 minuten
•
Vanaf april 2007 gelden voor het aanbieden van reizen strikte regels. De prijs waarmee reclame wordt gemaakt, moet inclusief alle `onvermijdbare bijkomende kosten` zijn, oftewel: geen verrassingen. Je wordt met meest geweldige aanbiedingen voor vliegtickets om de oren geslagen, maar lukt het ook
echt
om voor die lage prijs te vliegen?
Reisaanbiedingen nog vaak lokkertjes
Reisaanbiedingen tegen onwaarschijnlijk lage prijzen zijn lang niet altijd te boeken en worden vaak als lokkertjes beschouwd. Dit is voor veel mensen een doorn in het oog en sinds de Code Reisaanbiedingen in april 2007 van kracht is, mag het ook niet meer.
Kassa heeft dit paasweekend de proef op de som genomen en bekeken of een aantal aantrekkelijke aanbiedingen voor vliegtickets ook echt voor die prijs te boeken is. In eerste instantie is dat in bijna geen enkel geval gelukt. Pas na heel lang speuren, bellen met de klantenservice en als je heel erg flexibel bent met de vertrek- en retourdata lukt het om voor de aanbiedingsprijs te boeken. Voor de consument is het dus wel vaak zoeken naar een speld in de hooiberg.
De Consumentenbond heeft afgelopen december 25 sites bekeken. Toen was de helft van de aanbiedingen niet terug te vinden, een bron van ergernis onder consumenten. Uit eerdere onderzoeken van de Consumentenbond en een speciaal `meldpunt reislokkertjes` zijn soortgelijke resultaten naar voren gekomen.
Code Reisaanbiedingen
Sinds 1 april geldt in ons land de Code Reisaanbiedingen. Daarin staat dat vliegaanbiedingen altijd inclusief belastingen en toeslagen vermeld moeten worden. Een aanbieding moet bovendien `in voldoende mate beschikbaar` zijn.
De Code reisaanbiedingen voor reclame-uitingen die geldt vanaf 1 april 2007, is een initiatief van onder meer de brancheorganisaties ANVR en BARIN (Vereniging van Luchtvaartmaatschappijen). De Code is tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond, de Stichting Reclame Code en de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. De Code geldt voor alle op de Nederlandse markt opererende reisondernemingen.
Zie hier voor meer informatie.
`In voldoende mate beschikbaar`
Met deze code is er veel verbeterd, zeker wat pakketreizen betreft. Met de vermelding van inclusief-prijzen gaat het ook steeds beter, maar de beperkte beschikbaarheid is echt nog een probleem. Het valt ten eerste niet te controleren voor een buitenstaander. En ten tweede hoeveel is `
voldoende
`? Dat staat niet duidelijk in de Reiscode en dat is ook iedere keer afhankelijk per aanbieder. Als de Reclame Code Commissie erom vraagt, moet een aanbieder het wel kunnen aantonen.
In de meeste advertenties staat bij de aanbiedingsprijs `
vanaf
` vermeld. De consument kan ook niet controleren of die goedkope vanaf-prijs wel echt te boeken is (geweest).
Reactie online aanbieders
Veel websites zeggen afhankelijk te zijn van de prijzen die luchtvaartmaatschappijen hen aanbieden. Die veranderen snel en het kost nou eenmaal tijd om de sites telkens aan te passen aan alle nieuwe prijzen, dus vandaar dat ze soms wat achter de feiten aanlopen. En het verloop is gewoon heel erg groot volgens hen.
Henk Verhagen van de Consumentenbond vindt het geen excuus om het daarom maar op de consument af te wentelen. Als er bepaalde aanbiedingen worden gedaan, moeten ze ook zorgdragen dat die aanbieding klopt. Er zijn ook sites die heel precies aangeven op welke data je voor die aanbiedingsprijs kan vliegen.
Toezicht op de Code Reisaanbiedingen
Voorlopig ziet alleen Stichting Reclame Code toe op de Code Reisaanbiedingen, aangezien het een brancheafspraak is en geen wettelijke regeling. Consumenten kunnen daar ook overtredingen melden, dat is al vele malen met succes gebeurt.
De Consumentenautoriteit onderzoekt momenteel of goedkope tickets waarmee online aanbieders in ons land adverteren wel voldoende beschikbaar zijn. De Consumentenautoriteit kan echter pas echt optreden als
de wet Oneerlijke Handelspraktijken
, die in veel EU-landen al van kracht is, ook in ons land van kracht wordt. Het ziet ernaar uit dat dit snel zal gebeuren.
- Ga heel goed alle mogelijkheden af bij een aanbieding en vergelijk de prijzen op andere sites. Het is altijd een momentopname, een paar uur later kan een aanbieding weg zijn of zijn aangepast. Soms kan het lonen om direct bij de luchtvaartmaatschappij te boeken in plaats van bij de bemiddelaar.
- Let goed op dat er geen extra opties zoals bijvoorbeeld een annuleringsverzekering standaard aangevinkt staan. De meeste sites rekenen boekings-, administratie-, of bemiddelingskosten, de hoogte daarvan kan sterk uiteenlopen. Ook worden er vaak kosten in rekening gebracht voor het betalen met een creditcard.