Kassa

Reis je minder met de NS? Maak geen overbodige kosten

15-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4103 keer bekeken
  •  
NS trein 1127
Door de coronacrisis reizen veel minder mensen met de trein, omdat reizen met het ov wordt afgeraden. Wat betekent dat als je een NS-abonnement hebt? Of wilde reizen met een Kruidvatkaartje? We zetten de opties op een rij!
De Nederlandse Spoorwegen onderhouden sinds een maand een beperkte basisdienstregeling. Deze blijft nog zeker tot 28 april van kracht. Ben je een frequente treinreiziger? Dan maak je op dit moment misschien onnodig kosten. De NS biedt diverse opties waar je gebruik van kan maken. Welke? We zetten een aantal voor je op een rij.

Opties bij een jaarabonnement

Heb je een doorlopend jaarabonnement bij de NS, dat al meer dan een jaar actief is? Dan kun je na het volle jaar iedere maand opzeggen.

Heb je een doorlopend jaarabonnement en reis je op saldo? Je kunt deze aanpassen naar NS Flex Basis (zonder abonnement). Dit kan als je nog in het eerste abonnementsjaar zit, maar ook nog na dat jaar.

NS Flex abonnement

Reis je met een NS Flex Abonnement? Dit kun je die wijzigen in NS Flex Basis, zonder abonnement. Aanpassen kan online via Mijn NS. Daarna heb je geen vaste abonnementskosten meer, maar kun je nog wel reizen mocht het nodig zijn. Je kunt desgewenst via Mijn NS weer terug naar je NS Flex Abonnement, zodra de dienstregeling weer is hervat.

Maandabonnement

Heb je een maandabonnement voor de trein? Dan je niet tussentijds opzeggen of iets wijzigen. De NS biedt een tegemoetkoming aan in de kosten en vraagt reizigers om hiervoor zelf contact op te nemen met NS Klantenservice.

Voordeelurenabonnement

Maak je gebruik van een Voordeelurenabonnement? Dan kun je kiezen voor NS Flex Basis. Je betaalt voor die keren dat je nog van de NS gebruik maakt en dus niet voor een abonnement. Bij deze vorm hoef je je chipkaart niet bij te laden en worden je eventuele reiskosten achteraf ingehouden.
Let op: het Voordeelurenabonnement wordt niet meer verkocht aan nieuwe klanten. Zeg je dit op? Dan kun je niet meer ernaar terug. Een Voordeelurenabonnement geeft korting in de middagspits. Een NS Flex Abonnement biedt alleen korting buiten de spitsuren. Bij NS Flex Basis betaal je geen abonnementsgeld, maar reis je zonder korting.

Dal Vrij, Dal Voordeel, Weekend Vrij

Voor de abonnementen Dal Vrij, Weekend Vij of Dal Voordeel geldt ook dat overstappen naar NS Flex Basis (zonder abonnement) een optie is. NS Flex Basis is per maand opzegbaar. Als reizen weer volop kan dan kan het Weekend Vrij of Dal abonnement weer worden afgesloten, indien gewenst.

NS-Business Card

Wie gebruik maakt van een NS-Business Card, kan deze tijdelijk stopzetten via Mijn NS Zakelijk.

Trekpleister- en Kruidvatkaartjes

De Dag Retourkaartjes die Kruidvat en Trekpleister verkopen zijn langer geldig, heeft de NS bekendgemaakt. Die waren tot 13 april te gebruiken, maar de NS heeft vanwege corona de geldigheid van de kaartjes tot 31 december 2020 verlengd. Had je je code al verzilverd voor een dag waarop je niet gaat? Neem contact op met de NS Klantenservice voor een nieuwe couponcode.

OV-studentenkaart drie maanden verlengd

Omdat onderwijsinstellingen in verband met corona online of minder onderwijs bieden, reizen de studenten veel minder met hun studentenkaart. Het ov-abonnement voor studenten wordt daarom met drie maanden verlengd. De extra maanden gaan automatisch in nadat het recht op gratis reizen verloopt.

Tot besluit

Als je een wijziging doorvoert, moet dit nog wel worden geactiveerd op jouw OV-chipkaart. De NS stuurt je een e-mail ter bevestiging van de aanpassing met daarbij de uitleg hoe je die moet activeren. Dit kan bij een NS-kaartjesautomaat of een ander ophaalpunt.

Wil je voor je iets verandert meer info? Zoek contact met de NS-klantenservice. De NS waarschuwt voor langere wachttijden.
Bronnen: Rover, NS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

bharmsen
bharmsen15 apr. 2020 - 13:20

Keuzedagen NS komt ook senioren tegemoet. Senioren (60+) krijgen bij veel NS abonnementen zogenoemde Keuzedagen, soort dagkaarten met een beperkte geldigheid. Wie een Keuzedagkaart door de Corona crisis niet heeft kunnen gebruiken, kan een voucher krijgen om later alsnog op pad te kunnen. Wel waarschuwt NS dat het bij de NS Klantenservice op dit moment erg druk is. Senioren doen er dan ook verstandig aan om dit op een later moment te regelen. “Dit hoeft niet direct nu aangevraagd worden, dat kan ook tegen de tijd dat het normale leven weer hervat kan worden” legt Koster uit.

Igorbeer
Igorbeer15 apr. 2020 - 11:59

Hoe zit het met mijn keuzedagen als 60 + reiziger

Igorbeer
Igorbeer15 apr. 2020 - 11:55

Hoe zit het met mijn keuzedagen als 60 + reiziger?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!