Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Registreer zelfmoorden onder veteranen'

17-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Leger.jpg
Een registratie van zelfdodingen onder veteranen is in Nederland hard nodig. Dat zeggen de stichting Dutch Military Veterans (DMV) en psycholoog René Diekstra naar aanleiding van het debat in de VS over nazorg voor veteranen na de zelfmoord van luchtmachtkapitein Jamie Brunette.
De jonge vrouw diende in Afghanistan en maakte vorige week een einde aan haar leven. Ze is het gezicht geworden van het zelfdodingendrama onder Amerikaanse veteranen.
Onderschat probleem
Diekstra, gespecialiseerd in zelfdodingen, zegt dat het in Nederland gaat om een onderschat probleem. ,,Soms kan een traumatische ervaring na tientallen jaren nog leiden tot ontreddering. Maar er is volstrekt onvoldoende onderzoek naar zelfdodingen bij veteranen'', aldus Diekstra.
,,Als samenleving sturen we mensen oorlogssituaties in, maar we willen niet weten welke prijs die mensen daarvoor betalen'', concludeert de psycholoog.
Registratie
,,Het gebeurt te vaak dat veteranen zelfmoord plegen'', stelt Leo Hartog van DMV. ,,Door ze te registreren kun je misschien gericht hulp bieden aan anderen. Nu hebben we geen idee waar de problemen zitten'', aldus Hartog. Hij denkt dat het een goed idee is om op een 'zelfmoordkaart' per gebied en missie de zelfdodingen vast te leggen.
Zijn stichting heeft net als andere veteranenorganisaties een netwerk van hulpverleners die veteranen in geestelijke nood kunnen bellen. Op de website van DMV staat een lijst met 'uitgesteld gesneuvelden'; veteranen die na een missie een einde aan hun leven maakten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!