'Registratie plastic afval kan beter'
09-02-2011
• leestijd 2 minuten
De meet- en registratiemethode voor plastic afval kan beter. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek van de VROM-Inspectie dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hij vraagt Nedvang, de stichting die de inzameling en verwerking ervan regelt, er "nog eens kritisch" naar te kijken.
50 procent
De inspectie schatte dat van het door Nederlandse huishoudens ingezamelde plastic uiteindelijk 50 procent wordt hergebruikt, minder dan Nedvang stelde. Die rapporteerde in 2009 een recyclingcijfer van 71 procent. Daarvan gaat volgens het onderzoek van de inspectie een derde verloren door onder meer verontreiniging. Volgens de inspectie komt er geen kunststof (na inzameling) weer op de grote hoop met overig huishoudelijk restafval terecht.
Nedvang zei woensdag in een reactie dat de inspectie uitgaat van informatie die niet afkomstig is van de stichting. Bovendien heeft de informatie volgens Nedvang "mogelijk niet betrekking op de recycling van Nederlands materiaal".
Kassa
Kassa heeft in
oktober 2010 de cijfers over plastic hergebruik onderzocht en wat blijkt? In eerste instantie was de doelstelling over 2009 38%. Nedvang heeft zelf laten berekenen dat op basis van dat percentage 85 miljoen kilo gerecycled zou moeten worden. Dat percentage is in 2009 al naar beneden bijgesteld tot 32%. Dan kom je op een concrete doelstelling van ruim 50 miljoen kilo. Nu blijkt er in 2009 maar 16 miljoen kilo te zijn hergebruikt.
Duitsland
Volgens de inspectie gaat al het plastic afval dat bij Nederlandse huishoudens wordt ingezameld naar Duitsland. "Op het moment dat het daar wordt verwerkt, kunnen de bedrijven niet aangeven welk deel Nederlands en welk deel Duits is", aldus een woordvoerder van de inspectie. In Kassa (
oktober 2010) benadrukte Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP al dat het niet goed is dat er zo weinig zicht is op de afvalstromen: “De afvalstromen zijn volkomen oncontroleerbaar. Wij willen graag weten wat er met ons afval gebeurt. Het probleem is dat zodra producten de grens overgaan er in Nederland helemaal geen zicht meer op is.”
Eenduidig meetpunt
Staatssecretaris Joop Atsma zei woensdag verder bij de Europese Commissie te willen pleiten voor een eenduidig meetpunt in Europa. De staatssecretaris wil daarbij aankaarten dat er mogelijk een later moment in de keten als meetpunt moet worden gebruikt, waardoor naschifting ook wordt meegenomen in de recyclingcijfers. Nedvang hanteert naar eigen zeggen een methode die in Europese landen als Duitsland en België al jaren wordt toegepast.
Van Gansewinkel
De schatting van de inspectie bevestigde uitspraken van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep, die afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt. De topman stelde in oktober dat 50 procent van het plastic afval in Duitse afvalovens verdwijnt. "Dat neemt niet weg dat plastic afval scheiden zinvol is", aldus een woordvoerder van het bedrijf woensdag. "Er zijn kansen voor verdere verbetering", constateerde het bedrijf net als de inspectie.
Bron: ANP/ Kassa