Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Regiotaxi failliet, 376 chauffeurs op straat

13-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taxi2_06.jpg
Het regiotaxideel van vervoersbedrijf Willemsen de Koning in Arnhem is failliet. Dat heeft de rechtbank in Gelderland vrijdag beslist. Door het faillissement staan 376 taxichauffeurs op straat. Het merendeel van hen had een vaste baan bij het bedrijf.
Financieel conflict
Het bedrijf stopte eerder deze week plotsklaps met alle regiotaxiritten in Gelderland omdat het geld op was. De vervoerder heeft een slepend financieel conflict met de provincie Gelderland. De voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat het bedrijf onmiddellijk weer moest gaan rijden op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag, maar er was geen geld voor brandstof of salarissen meer. Als er geld uit het goedlopende deel van het bedrijf zou worden gehaald, zou dat deel mogelijk ook omvallen, waardoor nog eens 1100 mensen hun baan verliezen.
Noodvervoer
Door het faillissement van het bedrijf zitten vele honderden Gelderlanders die zijn aangewezen op taxivervoer, al sinds woensdag aan huis gekluisterd. De regiotaxi maakte zo'n 3000 ritten per dag. Voor de dringendste gevallen heeft de provincie Gelderland, aanbesteder van de regiotaxi, noodvervoer geregeld, maar veruit de meeste klanten hebben geen vervoer. Het was vrijdag ook nog onduidelijk wanneer er andere taxibusjes gaan rijden.
Noodplan
,,Onaanvaardbaar'', aldus de Gelderse fracties van ChristenUnie en PvdA, die voor komende woensdag een spoeddebat met verantwoordelijk bestuurder Conny Bieze (VVD) hebben aangevraagd. De partijen vinden het ook onvoorstelbaar dat de provincie Gelderland geen noodplan voor vervoer van deze reizigers klaar had liggen, aangezien er al een hele tijd ruzie was met Willemsen de Koning. Sommige gemeenten in Gelderland treffen voorlopig zelf een regeling voor taxivervoer op aanvraag, maar dat zal de provincie moeten gaan betalen.
Vakbonden en provincie zijn bezig om de 376 werkloze chauffeurs onder te brengen bij drie andere taxibedrijven in Gelderland. Die drie bedrijven gaan vanaf juli de regiotaxi in de provincie verzorgen. Dat was al eerder afgesproken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!