Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Regionale klimaatplannen veel duurder door voorkeur voor zon'

20 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Zonnepaneel 1127
De kosten voor regionale klimaatplannen worden te hoog, omdat provincies en gemeenten massaal zon verkiezen boven wind voor het opwekken van groene stroom. Dat meldt het FD.
De uitgave van subsidies voor zon en wind zal hierdoor stijgen van 200 miljoen euro naar minstens 300 miljoen euro per jaar. Ook de netkosten zullen stijgen, zo waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Tot die conclusie komt de NVDE na een analyse van 28 openbaar gemaakte conceptplannen voor regionale zon- en windparken. In Nederland zijn na het sluiten van het Klimaatakkoord dertig regio’s aangewezen waar provincies en gemeenten samen mogen beslissen over de opwekking van meer duurzame stroom.​​​​ ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

HenridelaTourbe
HenridelaTourbe25 jan 2021 - 15:35

Even zonnepanelen doorrekenen: Ik zet zonnepanelen op mijn dak, 10 stuks 300Wp. Kosten 4.000 Euro inclusief installatie etc. Ze gaan 25 jaar mee waarna de opbrengst is gezakt to 80% en leveren per jaar 2.700 kWh, totaal 67.500 kWh. Die lever ik (supply driven!) aan het net want 's winters als de warmtepomp draait doen ze niks en 's nacht als de vaatwasser draait en mijn EV opgeladen wordt ook niet. Het net kan ook elektriciteit (demand driven!) krijgen van conventionele of nucleaire centrales voor 4ct per KWh. De waarde voor het net van mijn opbrengst is dan 2.700 Euro. Dus wat doen we: subsidie (saldering) die betaald wordt uit belasting. 10% van Nederland heeft panelen, dus 90% van mijn subsidie wordt betaald door de mensen zonder panelen. Deze redenering gaat natuurlijk ook op voor zonneweides die overal opduiken en waarvan de subsidie voor het grootste deel naar de buitenlandse eigenaren stroomt.