Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Regering mag internetspelen verbieden

08-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4066248.jpg
De overheid mag bedrijven verbieden om kansspelen op internet aan te bieden. Het Europees Hof van Justitie bepaalde dat dinsdag.
Het hof vindt dat een dergelijk verbod gerechtvaardigd kan zijn om fraude en criminaliteit te bestrijden. De zaak ging over een internetloterij van de Portugese voetbalbond en het bedrijf Bwin. De Portugese overheid had de goksite verboden: het had een stichting van de overheid het exclusieve recht gegeven om loterijen en weddenschappen op internet te organiseren.
Het EU-hof erkent dat het verbod een beperking is van de vrijheid van dienstverrichting. Maar zo'n beperking kan worden gerechtvaardigd door dwingende redenen van algemeen belang. Criminaliteitsbestrijding is zo'n algemeen belang, vinden de rechters.
Het arrest is van belang voor Nederland. Betair vecht nu via de Raad van State aan dat ze hier geen sportprijsvragen mag aanbieden op internet. Ladbrokes bestrijdt het hele Nederlandse kansspelbeleid bij de Hoge Raad. Zowel de Raad van State als de Hoge Raad hebben de zaken voorgelegd aan het EU-Hof.
De goksites zijn zeer teleurgesteld in het arrest. De Remote Gambling Association wijst erop dat het monopolie de vrijheid en de consumentenkeuze beperkt. Advocaat Justin Franssen van onder meer Betfair houdt hoop op een doorbraak in Nederland: hij ziet verschillen met de Portugese zaak. ,,Zo wil Betfair in Nederland geen actieve reclame maken'', zegt Franssen. ,,En de Europese Commissie heeft Nederland al geadviseerd het kansspelmonopolie in Nederland te veranderen.''
De Europese brancheorganisatie voor staatsloterijen reageert verheugd op het arrest. ,,Het hof bevestigt dat overheden een staatsbedrijf een monopolie mogen toestaan voor online-gokken'', aldus de brancheorganisatie, waarbij ook De Lotto is aangesloten. ,,Het is nu zeker dat regeringen buitenlandse internetgokbedrijven mogen weren, ook als ze een vergunning hebben in een ander EU-land.''
Het ministerie van Justitie in Den Haag voelt zich gesterkt door de uitspraak van het hof. Volgens een woordvoerder bevestigt het arrest nog eens dat het Nederlandse kansspelbeleid past in de Europese regels. Dat beleid is gericht op het voorkomen van gokverslaving en de bestrijding van criminaliteit.
Het arrest is volgens de zegsman ook een duidelijke boodschap aan banken en creditcardmaatschappijen die zaken doen met organisaties die illegale goksites exploiteren in Nederland. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft hen opgeroepen zich aan de wet te houden en de rekeningen van de aanbieders te blokkeren. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet vorige maand echter weten dat de zaak eerst maar eens op Europees niveau moet worden getoetst.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!