Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Regelwoud tijdens autovakantie

22-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tolpoortjes360210.jpg
Verplichte alcoholtests in Frankrijk. Milieustickers in Duitsland. Afzettingen in Italië. Tolvignetten in Zwitserland, Oostenrijk en een aantal Oost-Europese landen. Mensen die met de auto op vakantie gaan in Europa doen er goed aan om vooraf de regels per land te bekijken, om zo boetes te voorkomen, aldus de ANWB.
Alcoholtest en flitsmeldingen
Zo is het in Frankrijk, waar 1,3 miljoen Nederlanders heenrijden, per 1 juli dit jaar verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben liggen. Die zijn te koop bij tankstations, de ANWB en zelfs supermarkten. De invoering loopt echter stroef, doordat er niet genoeg tests zijn. Vandaar dat de politie deze zomer vooral waarschuwt. Geen waarschuwing, maar een boete van 1500 euro levert sinds dit jaar het gebruiken van een navigatiesysteem dat waarschuwt voor flitsers op. Bovendien moet het kastje worden ingeleverd als je betrapt wordt.
Milieustickers
Duitsland probeert sinds 2008 vervuiling in de centra van tientallen steden terug te dringen door zogenoemde milieustickers, die aangeven wat de uitstoot van een auto is. De stickers kunnen worden aangevraagd bij de ANWB. Hoe vervuilend een auto is, wordt berekend aan de hand van het kenteken. Het kan dus zijn dat een toerist in een vervuilende auto wordt geweerd uit een deel van een stad. In Italië zijn er geen stickers, maar kan het wel zijn dat een centrum afgesloten is met het oog op vervuiling.
Tolvignetten
Ook heeft een aantal landen in Europa de voor Nederlanders vaak onbekende tolvignetten. In Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Roemenië en Slovenië moet men een betaald vignet voeren om op de snelweg te mogen rijden. De vignetten zijn bij de ANWB te koop en ook bij tankstations en grensposten bij de desbetreffende landen. De geldigheidsduur en kosten van de stickers variëren. Zo kost een vignet in Zwitserland 40 Frank voor een jaar, terwijl een weekvignet in Bulgarije 5 euro kost.
Tolkastje
Portugal heft sinds 2010 tol met elektronische kastjes op een aantal snelwegen. Zo’n kastje kost 27 euro en is verplicht. Een voordeel, bij het verlaten van Portugal kan men het kastje weer inleveren.
Veiligheidsvest
Bovendien is het in een aantal landen verplicht om bijvoorbeeld een brandblusser, gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampen en een veiligheidsvest bij je te hebben. Dat kan verschillen per land. Volgens de ANWB gaan dit jaar 4,2 miljoen Nederlanders met de auto op vakantie. Dat is iets minder dan vorig jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!