Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Regels verruimd voor euthanasie bij dementerenden

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
ANP_euthanasie_930x520
De criteria omtrent euthanasie bij ernstig dementerenden wordt aangepast en zorgt voor meer ruimte voor zowel de patiënt als de arts. De regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE's) hebben vrijdag bekendgemaakt dat zij hun beoordelingscriteria voor artsen in de zogeheten Euthanasiecode op vier punten aanpassen. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm in de Volkskrant.
Volgens Kohnstamm hoeven artsen zich nu minder zorgen te maken dat zij met een euthanasie "hun nek in een strop steken". Zo hoeven artsen minder bang te zijn voor de toetsingscommissie of voor justitie.

Schriftelijke wilsverklaring

De nieuwe regels zijn gebaseerd op het arrest van de Hoge Raad in de zaak van verpleeghuisarts Marinou Arends. Zij was de eerste arts sinds de euthanasiewet die na een negatieve beoordeling van de toetsingscommissies werd vervolgd voor een euthanasie.
Volgens de nieuwe regels hoeft een schriftelijke wilsverklaring van een patiënt niet meer juridisch perfect in elkaar te zitten. In een wilsverklaring omschrijft een patiënt zelf onder welke omstandigheden hij euthanasie wil. De verklaring is soms - onbedoeld - op meerdere manieren uit te leggen. Een arts krijgt nu meer ruimte om te interpreteren wat de patiënt heeft bedoeld, bijvoorbeeld door familieleden te spreken.

Slaapmiddel

Volgens voorzitter Kohnstamm is het goed om het vast te leggen, maar moeten artsen wel handvaten krijgen. "Wij gaan de bond van notarissen daarom adviseren om mensen daarnaast ook een handgeschreven verklaring te laten schrijven, waarin ze elementen opschrijven die het leven voor hen ondraaglijk en uitzichtloos zouden maken."
Ook mag een arts volgens de code aan een wilsonbekwame, dementerende patiënt vlak voor de euthanasie een slaapmiddel geven - bijvoorbeeld in de appelmoes of de koffie - als hij verwacht dat de patiënt agressief of onrustig wordt doordat hij niet begrijpt wat er gebeurt. ANP

Meer over:

euthanasie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!