Kassa

Regelingen voor betaalbare nieuwbouwwoningen in het nauw

05-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuwbouw huis 1127
Regelingen om te zorgen voor betaalbare nieuwbouwwoningen voor starters, zoals Koopgarant, worden door de huidige belastingregels nagenoeg onmogelijk gemaakt, vindt branchevereniging NVB-Bouw. De organisatie zegt dat er door de gestegen huizenprijzen vrijwel geen woning meer in aanmerking komt voor een speciale belastingvrijstelling.

Doordat er bijna geen woningen meer in aanmerking komen voor die vrijstelling, zijn die regelingen niet meer aantrekkelijk voor bouwers. Dat zou de toegang tot de woningmarkt voor steeds meer mensen beperken. Het gaat om regelingen waarbij bouwondernemers nieuwbouwwoningen met korting aan consumenten verkopen. Hierbij geldt vaak de voorwaarde dat de koper de woning enkele later weer verkoopt en op dat moment de korting terugbetaalt aan de ondernemer. Op deze manier zou de toegang tot de woningmarkt voor mensen met lage inkomens worden bevorderd door woningbouwers.

Marktwaarde woningen fors gestegen

Maar in zo'n geval wordt de woning voor een lager bedrag verkocht. Dan dreigt op grond van de wet zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting gerekend te worden. Het kabinet vindt dit ongewenst, gaf het aan in 2014. Daarom is het met een speciale beleidsregeling dubbele belastingheffing tegengegaan. Deze vrijstelling geldt alleen voor woning met een marktwaarde tot 240.000 euro. Dat was wat een gemiddelde woning in 2014 waard was. Sindsdien steeg de marktwaarde van woningen enorm, waardoor bijna geen enkele woning meer in aanmerking komt voor de regeling.

Oplossing

Volgens algemeen directeur Coen van Rooyen van NVB-Bouw is de oplossing simpel: vervang de marktwaarde uit het besluit door de zogeheten NHG-grens. De branchevoorman denkt dat dat het probleem permanent oplost. "Juist nu er een tekort van maar liefst 315.000 woningen in Nederland is, moeten we in staat zijn minder kapitaalkrachtige kopers te helpen met hun toetreding tot de woningmarkt", aldus Van Rooyen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!