Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Referendum blijft tot referendum donorwet'

15-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemmen potlood 930x520
De voorvechters van een referendum over de omstreden donorwet hoeven niet te vrezen dat het raadgevend referendum ondertussen wordt afgeschaft. Het duurt nog zo lang voor de Eerste Kamer zich over de afschaffing heeft uitgesproken dat de donorwetcampagne gewoon kan worden afgerond, zegt fractievoorzitter Annemarie Jorritsma van de VVD in de Eerste Kamer.

62.000 Nederlanders

GeenStijl en de andere pleitbezorgers van het referendum over de actieve donorregistratie vreesden dat ze de kans niet zouden krijgen genoeg handtekeningen te verzamelen. In de eerste week hadden 62.000 Nederlanders hun handtekening gezet onder de aanvraag van een referendum.

Nipte meerderheid

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66, initiatiefneemster van de donorwet, zegt zich geen zorgen te maken over een referendum. Ze wacht de ontwikkelingen af. D66-leider Alexander Pechtold wijst op een peiling waarin een ,,heel ruime'' meerderheid van de Nederlandse bevolking zich uitsprak voor nieuwe donorwetgeving. De donorwet kwam met een nipte meerderheid door beide Kamers van het parlement.

Meer stemmen nodig

In principe tot 14 juni hebben GeenStijl en gelijkgestemden de tijd om 300.000 steunbetuigingen aan de Kiesraad voor te kunnen leggen. Zou het referendum voor die dag worden ingetrokken, dan lijken de inspanningen voor niets geweest. De haast die het kabinet tot dusver heeft gemaakt, belooft volgens de initiatiefnemers weinig goeds.

Niet voor 14 juni

Jorritsma stelt hen nu gerust. De Eerste Kamer velt niet voor 14 juni een oordeel, verzekert ze. Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken de referendumwet te schrappen. In de Tweede Kamer stemde al een meerderheid voor afschaffing. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!