Kassa

Recreatiewoning gekocht? Zó verzeker je die!

10-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7178 keer bekeken
  •  
recreatiewoning strandhuis verzekering 1127
Een eigen recreatiewoning in het bos of aan de Nederlandse kust wordt steeds populairder. In 2020 werd er volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zelfs 71 procent meer vakantiewoningen in Nederland verkocht dan in 2019. Ook een vakantiewoning moet je echter goed verzekeren. In dit artikel lees je hoe je dit goed regelt.
Net als bij een gewoon koophuis, heb je bij een recreatiewoning twee verzekeringen nodig: een opstalverzekering en een inboedelverzekering. De opstalverzekering is voor schade aan de woning zelf, bijvoorbeeld als er bij een storm een boom op je recreatiewoning valt of je schade krijgt door brand of lekkages. De inboedelverzekering verzekert schade aan of diefstal van de spullen in je woning, zoals je meubels en apparatuur.
Tip! In dit artikel van Geld.nl lees je meer over de inboedel- en opstalverzekering en wat onder welke verzekering valt.

Waar kun je je recreatiewoning verzekeren?

Gebruik je de recreatiewoning alleen zelf of laat je er af en toe familie in verblijven? Dan kun je een ‘gewone’ inboedel- en opstalverzekering voor afsluiten. Je bent wel verplicht om aan de verzekeraar door te geven dat het om een recreatiewoning gaat. Er zijn ook verzekeraars die speciale recreatiewoningverzekeringen aanbieden.
Let op! Verzekeraars kijken bij het accepteren van de af te sluiten verzekering naar de materialen waarvan je recreatiewoning gemaakt is. Bij een houten woning of een rieten dak is de kans op grote schade bij brand groter. Je betaalt dan vaak een hogere premie en de verzekeraar stelt extra eisen aan de brandveiligheid.

Langere tijd niet in je recreatiewoning?

Als je (bijna) elk weekend in de recreatiewoning verblijft, is er niet zoveel aan de hand. Kom je er echter een paar maanden niet of laat je de woning in de winter leeg staan? Dan geldt er bij sommige inboedel- en opstalverzekeringen een beperkte dekking. Dit betekent dat je in de periode van langdurige leegstand bijvoorbeeld niet verzekerd bent voor glasschade of inbraak. Controleer dus altijd even de voorwaarden van je verzekeringen. Daarnaast moet je het aan de verzekeraar doorgeven als de recreatiewoning voor langere tijd leegstaat.

Hoe moet je je verzekeren bij de verhuur van een recreatiewoning?

Veel mensen die een recreatiewoning kopen, willen deze ook verhuren. Maar let op: de standaard inboedel- en opstalverzekeringen vergoeden schades die tijdens het verhuren zijn ontstaan meestal niet. Zo moet je in sommige gevallen een extra dekking voor verhuur afsluiten, zoals bij a.s.r.. Daarnaast gelden er bij verzekeraars soms extra regels voor hoelang en hoe vaak je de woning in een jaar mag verhuren. Er zijn ook verzekeraars waarbij je een zakelijke inboedel- of opstalverzekering moet afsluiten als je de woning verhuurt.
Controleer ook goed welke dekking je hebt bij verhuur van de recreatiewoning. Als verhuur is toegestaan, vergoeden de meeste verzekeraars wel schades door brand, storm en water. Bij diefstal, inbraak en vandalisme is de dekking meestal beperkt. Deze schades vergoeden de meeste verzekeringsmaatschappijen alleen als er sporen zijn van braak.

Controleer of de huurder een aansprakelijkheidsverzekering heeft

Tot slot kunnen degenen aan wie je de woning verhuurt natuurlijk ook schade veroorzaken. Door vooraf te controleren of eventuele huurders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, voorkom je problemen als zij schade veroorzaken. Je kunt de schade in dat geval namelijk verhalen op deze aansprakelijkheidsverzekering.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Heb jij nou een vraag over verzekeren? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Dutch75
Dutch7514 sep. 2021 - 11:47

De verzekeraar accepteert de verzekeringsaanvraag maar betaalt toch niet uit. Geld weggooien dus.

Susan Benson1
Susan Benson117 aug. 2021 - 9:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
jgfvoers
jgfvoers1 nov. 2021 - 13:48

Wat is dit voor rare reactie op een bericht over verzekeringen. Ik geloof niet dat deze omgeving bedoeld is als reclamemedium voor buitenlandse (UK) geldschieters. Hoe betrouwbaar is de e aanbieder?

tijger1
tijger111 aug. 2021 - 10:54

Een aansprakelijkheidsverzekering van een huurder vergoedt niets als die huurder schade toebrengt aan het verhuurde. Maar je kunt de huurder daarvoor aansprakelijk stellen, en er is natuurlijk ook nog de borg.

deexpert
deexpert11 aug. 2021 - 9:43

Jammer dat hier in dit ogenschijnlijk goede advies, iets HEEL belangrijks over het hoofd wordt gezien, war veel geld kan gaan kosten. Bij verhuur geldt uw eigen AVP NIET. U dient een aparte AVP mbt verhuur af te sluiten. De kosten zijn ongeveer € 12,- per jaar, dus daar hoef je het niet voor te laten. De Expert

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!