Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Recordschadevergoeding voor medische misser'

20-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisgang_08.jpg
Het ziekenhuis UMC Utrecht heeft een recordschadevergoeding betaald aan een vrouw na een ernstige medische misser. Het ziekenhuis miste de diagnose baarmoederhalskanker. Met fatale gevolgen, de vrouw is nu ongeneeslijk ziek. UMC Utrecht betaalt de vrouw 3,5 ton, waarschijnlijk het hoogste bedrag aan smartengeld ooit in Nederland, meldt NRC vrijdag.
Te laat
De vrouw liet in 2011 weefsel uit de baarmoederhals onderzoeken. Dat bleek kwaadaardig, maar de uitslag bleef ongezien door de arts. Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water, maar toen was het al te laat. Het bestuur noemt het ,,verschrikkelijk'' wat de vrouw is overkomen. ,,Het is onverdedigbaar dat alles zo lang heeft geduurd en dat mevrouw geen steun heeft ervaren vanuit het ziekenhuis'', schrijft UMC Utrecht op de website. Er is volgens het ziekenhuis gefaald.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is pas dit jaar ingelicht over de medische misser. ,,Te laat'', laat een woordvoerster weten. Ziekenhuizen moeten calamiteiten namelijk direct melden bij de IGZ.
Negatief in het nieuws
Het UMC Utrecht is al een tijd negatief in het nieuws. Er komt een onafhankelijke, externe commissie die mogelijke misstanden in het ziekenhuis gaat onderzoeken. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Daarnaast doet de IGZ ook een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!