Kassa

Recordboete machtsmisbruik Google 2,42 miljard

27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google logo 930x520
Google moet 2,42 miljard euro betalen als straf voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp bedroeg 1,1 miljard euro, voor het bedrijf Intel.
Zowel aanbieders als de consument benadeeld
Het Amerikaanse internetbedrijf Google misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelt de commissie na zeven jaar onderzoek. Internetgebruikers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld.
Negentig dagen
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) sommeert Google zijn ,,illegale praktijken binnen negentig dagen te beëindigen en bovendien zijn rivalen gelijk te behandelen", zei ze op een persconferentie in Brussel. Anders wordt het bedrijf daar elke dag dat het er niet aan voldoet ook nog voor beboet.
Google dominant in 31 landen
In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. Volgens de commissie is de marktpositie van Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte, dat zijn de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het bedrijf misbruikt die positie om in al die landen Google Shopping ,,prominent” te tonen. In Nederland is dat sinds mei 2011 het geval, maar in Duitsland en Groot-Brittannië begon dat al in januari 2008, aldus Vestager.
Mobiele besturingssysteem Android
Brussel onderzoekt nog andere praktijken van Google die mogelijk tegen de EU-regels zijn. Die draaien rond advertenties en oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. ANP

Meer over:

anp, mededinging, google
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!