Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Recordaantal mensen vraagt hulp bij oplossen schulden

29-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleingeld 930x520
Een recordaantal mensen heeft vorig jaar hulp aangevraagd bij het oplossen van schulden. In totaal klopten 94.000 mensen aan voor een helpende hand. Volgens de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK waren er dat in 2016 nog 5000 minder.

'Minder schroom'

Eén exacte oorzaak voor de toename is moeilijk is vast te stellen. Wel vermoedt de NVVK dat mensen minder schroom hebben bij het vragen om hulp bij problematische schulden. Toegenomen media-aandacht, waaronder de documentaireserie Schuldig, zou de problematiek uit de taboesfeer hebben gehaald.

Incassobureaus

Daarnaast maakt een levendige handel in vorderingen het voor mensen met hoge schulden moeilijker om uit te problemen te komen, stelt de NVVK. Omdat veel schuldeisers hun vorderingen doorverkopen aan incassobureaus, is het vaak onduidelijk wie schuldenaars en hulpverleners kunnen aanspreken voor een eventuele regeling. Dat terwijl de verhandelde vorderingen voornamelijk uitstaan bij mensen die toch al grote moeite hebben om uit de schulden te komen, aldus de vereniging.
NVVK pleit daarom al langer voor een verbod op de handel in bepaalde schulden. Het gaat daarbij om schulden zonder onderpand. Consumenten gaan dit soort schulden bijvoorbeeld aan als ze online of bij postorderbedrijven op krediet iets kopen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!