Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Recordaantal fietsen en e-bikes verkocht in Europa

07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
fietsen buiten 1127

Nog nooit zijn er zoveel fietsen en e-bikes in Europa verkocht als vorig jaar. Dat kwam onder meer omdat overheden meer aandacht hadden voor duurzaam vervoer, meldt Europese koepelorganisatie van de fietsindustrie CONEBI.

In 2021 werden er in totaal meer dan 22 miljoen fietsen en e-bikes verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds de organisatie in 2000 begon met het bijhouden van cijfers. Met name de aanhoudende sterke vraag naar elektrische fietsen zorgde voor de groei. De totale waarde van verkochte fietsen en e-bikes kwam uit op 19,7 miljard euro, 7,5 procent meer dan in 2020. In dat jaar begon de fietsmarkt te groeien omdat meer mensen zich individueel wilden verplaatsen en meer fietstochten maakten door de coronacrisis.

Stijgende productie

Ook de productie steeg het afgelopen jaar, naar iets meer dan 16 miljoen fietsen en e-bikes. Dat is een groei van zo'n 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt onder meer door het terughalen van de productie uit andere landen naar Europa vanwege "de bekende logistieke verstoringen", schrijft de organisatie.

Door de coronacrisis vielen bijvoorbeeld fabrieken stil die onderdelen produceerden en ontstond ook een tekort aan computerchips en andere elektronische onderdelen. "Meer lokale productie en nabijheid tot de consument zijn een cruciaal onderdeel van de transitie", zegt Erhard Büchel, president van CONEBI.

Investeringen

Vorig jaar werd er in totaal meer dan 1,75 miljard euro geïnvesteerd in de Europese fietsindustrie, een stijging van bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal banen in de productie steeg van 77.500 in 2020 naar bijna 87.000 vorig jaar. Volgens de brancheorganisatie werken nu in totaal ongeveer 170.000 mensen in de Europese fietssector.

Bron: CONEBI/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!