Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Record klachten en vragen over discriminatie in 2021

02-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
discriminatie 1127

In 2021 is een recordaantal klachten en vragen over ongelijke behandeling binnengekomen bij het College voor de Rechten van de Mens. De helft van de ruim 5000 meldingen kan volgens de wet ook worden gezien als discriminatie. De meeste daarvan hadden betrekking op een handicap of een chronische ziekte, zoals de afgelopen vijf jaar ook al het geval was.

In de zogenoemde discriminatiemonitor schrijft de instantie dat zij bijna zeshonderd meldingen binnenkreeg van racisme. Daarnaast dienden nog ruim 450 mensen klachten en vragen in omdat ze het gevoel hadden gediscrimineerd te worden op basis van hun geslacht.

Coronatoegangsbewijs

Het college ontving daarnaast 2328 meldingen omdat mensen zich gediscrimineerd voelden door de overheid door invoering van het coronatoegangsbewijs. Deze meldingen kunnen volgens de wet niet direct gezien worden als discriminatie. In totaal waren er 2873 mensen van wie de klacht niet voldeed aan de wettelijke gronden voor ongelijke behandeling.

De coronapandemie verergerde de situatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte, stelt het college, zeker als zij moeite hadden met het vinden van een baan, een opleiding of een huis. In de discriminatiemonitor worden voorbeelden genoemd van mensen die vanwege een beperking geen mondkapje kunnen dragen of niet volledig gevaccineerd worden, waardoor de CoronaCheck-app voor problemen zorgde.

Racisme en toeslagenaffaire

Veel van de klachten over racisme volgden naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Ook vermoedden mensen dat ze etnisch geprofileerd werden bijvoorbeeld door gemeenten als het gaat om het aanvragen van een bijstandsuitkering. Bij meer dan de helft van de melders over geslachtsdiscriminatie ging het om mensen die in hun werk benadeeld werden omdat ze zwanger waren of een kinderwens hadden. Het college wijst daarnaast op het probleem van seksuele intimidatie op de werkvloer. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!