Kassa

Record: Inflatie stijgt in september naar ruim 17 procent

30-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1255 keer bekeken
  •  
stapel_geld_20220819

Het dagelijks leven is in september in doorsnee 17,1 procent duurder geworden. Niet eerder liep de inflatie zo hard op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op.

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

Het cijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Adhub
Adhub3 okt. 2022 - 15:30

Tip om deze barre tijden door te komen: als je in een oud huis woont met (onbemeterd) kookgas. Gebruik dit dan om je bad te vullen, koffie te zetten, de afwas te doen, de keuken te verwarmen etc. Je betaalt toch een vast tarief per maand.

rinuszwam
rinuszwam1 okt. 2022 - 14:43

het wordt weer beter ??? Het systeem deugt niet !! Mensen juist met een klein inkomen worden daarvan te dupe !! Dit Financieel/Economisch systeem veroorzaakt veel leende !! per definitie Mensonwaardig !!

marleenvanh
marleenvanh30 sep. 2022 - 9:00

Voornamelijk energie/brandstof aangezien die onlangs heel duur ingekocht en nu dus duur verkocht moet worden. Prijzen zakken al weer, hoor ik (bijna) niemand over. Even volhouden. Verder denk ik, want ik geef volgens mijn man, een gepensioneerd bedrijfseconoom die dus een perfectie 'thuisboekhouding' voert, dit jaar flink wat minder uit aan boodschappen dan vorig jaar. Er zijn een paar artikelen, waarvan ik vind dat ze zichzelf 'uit de markt geprijsd hebben' en daarvoor koop ik nu een goedkoper alternatief, maar verder.... kweenie hoor. Krijg langzaam aan wel het idee dat hele volksstammen bezig zijn zichzelf de put in te praten. NIet doen mensen! Het gaat weer beter worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!