Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Volledige reconstructie na borstkanker wordt vaak niet vergoed

02-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
378 keer bekeken
  •  
borstkanker borstamputatie 1127

Reconstructies na kanker worden standaard vergoed, behalve bij borstkanker. Veel van de aanvragen voor het vergoeden van vervolgoperaties worden na een eerste reconstructie van geamputeerde borsten afgekeurd door zorgverzekeraars, schrijft de NOS. Plastisch chirurgen spreken van rechtsongelijkheid en wantrouwen, omdat het om borsten gaat.

Uitzondering

"Voor borstkankerreconstructies geldt een bijzondere uitzonderingspositie. Dat leidt tot verlies van kwaliteit van leven van Nederlandse borstkankerpatiënten", zegt Edin Hajder, plastisch chirurg bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Wantrouwen

Er is wantrouwen bij verzekeraars als het om borstoperaties gaat, constateert plastisch chirurg en mede-NVPC-bestuurslid Andrzej Piatkowski de Grzymala van het Maastricht UMC. "Ik heb het gevoel dat ze stiekem denken dat we borstvergrotingen doen, in plaats van dat we borstkankerpatiënten opereren."

Een derde

Ongeveer een derde van de borstkankerpatiënten ondergaat een amputatie van één of beide borsten. Daarnaast zijn er vrouwen met een genetische aanleg die ervoor kiezen om preventief hun borsten te amputeren. Vaak kiezen de vrouwen na amputatie voor een reconstructie met siliconen implantaten of lichaamseigen weefsel. Dat zijn jaarlijks 5000 tot 5500 borstreconstructies, die kort na de kankerbehandeling of de preventieve ingreep plaatsvinden.

Gesteggel

Na jarenlang gesteggel tussen de zorgverzekeraars en de plastisch chirurgen worden deze sinds begin dit jaar standaard vergoed, zonder dat plastisch chirurgen een aanvraag tot vergoeding hoeven te doen bij verzekeraars. Dat is een vooruitgang, zeggen de artsen. Maar het is nog niet hoe het zou moeten zijn. Als een gereconstrueerde borst opnieuw moet worden geopereerd, moet nog wel een aanvraag worden gedaan. Daarbij gaat het om vele honderden operaties per jaar, waarbij bijvoorbeeld sprake is van een druppelvormige prothese die draait, van pijnklachten of van een opvallende contourafwijking of deuk die moet worden hersteld. En die aanvragen worden vaak afgewezen.

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!